Frisse rauwkost stamppot met lichte runderstoof

Absoluut een gezonde comfort dish. Mijn moeder maakte altijd zoiets, maar heb er nu een stoof bij geserveerd die niet normaal is. Ja, het is even wachten, maar moeilijk is het niet! Van @ChefvanderLecq

4-6 personen
180 minuten

Ingredients

Ingrediënten:

Stoof

  • 750 g Iers rundvlees
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje salie
  • 1 stengel citroengras
  • 200 ml witte wijn
  • 1,5 l water
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 handje kruidnoten
  • 1 tl venkelzaak (optioneel)
  • 1 chilipeper (optioneel)

Stamppot

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 2 bospenen
  • 1 hand doperwten
  • 1 hand rucola
  • 1 hand sperziebonen
  • 150 g mais (uit blik)
  • 1 rode paprika
  • 2 trossen kersttomaatjes
  • 1 bos basilicum
  • 1 hans bieslook
  • 5 el zure room
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Vlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijk gerecht! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor een smakelijk stoofgerecht! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten:

Stoof

  • 750 g Iers rundvlees
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje salie
  • 1 stengel citroengras
  • 200 ml witte wijn
  • 1,5 l water
  • 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 handje kruidnoten
  • 1 tl venkelzaak (optioneel)
  • 1 chilipeper (optioneel)

Stamppot

  • 1 kg aardappelen (kruimig)
  • 2 bospenen
  • 1 hand doperwten
  • 1 hand rucola
  • 1 hand sperziebonen
  • 150 g mais (uit blik)
  • 1 rode paprika
  • 2 trossen kersttomaatjes
  • 1 bos basilicum
  • 1 hans bieslook
  • 5 el zure room
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Vlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijk gerecht! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor een smakelijk stoofgerecht! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze:

  1. Bak het vlees, de sjalot en knoflook 7 minuten in zonnebloemolie tot het mooi bruin is. Let op: er komt eerst wat vocht vrij en pas als dat verdampt is ga je goed bakken (in de stoofpan op hoog vuur).
  2. Voeg de rest van de ingrediënten voor de stoof allemaal toe -behalve 500 ml water en de kruidnoten- en zet dit op laag vuur met de deksel erop voor minimaal een uur, zo lang mogelijk. (bijvoorbeeld had het 3 uur lang is nog beter). Zorg dat je de rest van het water gebruikt om toe te voegen als de stoof droogkookt.
  3. Zodra je stoof naar wens is en de smaak goed is meng je er nog kruidnoten door en je stoof is klaar.
  4. Bak de burgers: Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Bak de Ierse hamburgers 3 minuten per kant tot ze mooi krokant en gaar zijn. Leg in de laatste minuut een plak kaas op de burgers zodat deze kan smelten.
  5. Ondertussen kook je de aardappelen, pureer je die met zout en water en meng je die met de rest van de ingrediënten.
  6. Schep voorzichtig de stoof over de puree en top af met zure room, tomaatjes, basilicum en zwarte peper.
  7. Serveer direct.

 

Bereidingswijze:

  1. Bak het vlees, de sjalot en knoflook 7 minuten in zonnebloemolie tot het mooi bruin is. Let op: er komt eerst wat vocht vrij en pas als dat verdampt is ga je goed bakken (in de stoofpan op hoog vuur).
  2. Voeg de rest van de ingrediënten voor de stoof allemaal toe -behalve 500 ml water en de kruidnoten- en zet dit op laag vuur met de deksel erop voor minimaal een uur, zo lang mogelijk. (bijvoorbeeld had het 3 uur lang is nog beter). Zorg dat je de rest van het water gebruikt om toe te voegen als de stoof droogkookt.
  3. Zodra je stoof naar wens is en de smaak goed is meng je er nog kruidnoten door en je stoof is klaar.
  4. Bak de burgers: Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur. Bak de Ierse hamburgers 3 minuten per kant tot ze mooi krokant en gaar zijn. Leg in de laatste minuut een plak kaas op de burgers zodat deze kan smelten.
  5. Ondertussen kook je de aardappelen, pureer je die met zout en water en meng je die met de rest van de ingrediënten.
  6. Schep voorzichtig de stoof over de puree en top af met zure room, tomaatjes, basilicum en zwarte peper.
  7. Serveer direct.