Beef tataki met komkommerparels en ponzusaus

Dit is echt een van mijn go to’s, want deze tataki doet het áltijd goed bij gasten én je kunt bijna alles van tevoren voorbereiden. Hou ik van! Voor de tataki gebruik ik Ierse kogelbiefstuk. Een mooi stukje vlees van kleinschalige familieboerderijen in Ierland. De runderen grazen op weiden vol gras, klaver en kruiden. Lekker mals en perféct voor tataki. Van @Beaufood

2 personen
60 mins

Ingredients

Ingrediënten:

Tataki

  • 2 Ierse kogelbiefstukjes (totaal 200 gram)
  • 1/2 komkommer
  • scheut appelazijn
  • 1 lente-ui (het groen)

Ponzusaus

  • 5 el sojasaus
  • 4 el appelazijn
  • 2 el limoensap
  • 4 el citroensap
  • 1 el kokossuiker
  • 1 el olijfolie
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Vlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijk gerecht! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor smakelijke tataki! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Ingrediënten:

Tataki

  • 2 Ierse kogelbiefstukjes (totaal 200 gram)
  • 1/2 komkommer
  • scheut appelazijn
  • 1 lente-ui (het groen)

Ponzusaus

  • 5 el sojasaus
  • 4 el appelazijn
  • 2 el limoensap
  • 4 el citroensap
  • 1 el kokossuiker
  • 1 el olijfolie
WAAROM IERS RUNDVLEES?
Vlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijk gerecht! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor smakelijke tataki! Eet smakelijk!

For English recipes go to Bord Bia.ie

Bereidingswijze:

  1. Halveer de komkommer en schep 6 bolletjes uit de komkommer. Laat marineren in appelazijn tot gebruik.
  2. Snijd het groene van de lente ui in flinterdunne reepjes. Leg even in ijswater en dep droog met keukenpapier.
  3. Meng in een maatbeker de sojasaus, appelazijn, limoensap, citroensap, kokossuiker en olijfolie. Proef en voeg naar smaak nog wat zuur of sojasaus toe.
  4. Laat het vlees een half uur op temperatuur komen. Dep het droog met keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout. Verhit roomboter in een koekenpan en bak het vlees 1 minuut per kant. Haal uit de pan en snijd het vlees direct in plakjes.
  5. Serveer de tataki in een mooi diep bord. Garneer met komkommerparels en krulletjes van lente ui. Schuim de saus kort op met een staafmixer en schenk (aan tafel) bij de tataki.

Tip: bereid de komkommerparels, lente ui en de saus van tevoren, zodat je bij het diner alleen nog maar het vlees hoeft te bakken.

Bereidingswijze:

  1. Halveer de komkommer en schep 6 bolletjes uit de komkommer. Laat marineren in appelazijn tot gebruik.
  2. Snijd het groene van de lente ui in flinterdunne reepjes. Leg even in ijswater en dep droog met keukenpapier.
  3. Meng in een maatbeker de sojasaus, appelazijn, limoensap, citroensap, kokossuiker en olijfolie. Proef en voeg naar smaak nog wat zuur of sojasaus toe.
  4. Laat het vlees een half uur op temperatuur komen. Dep het droog met keukenpapier. Breng op smaak met peper en zout. Verhit roomboter in een koekenpan en bak het vlees 1 minuut per kant. Haal uit de pan en snijd het vlees direct in plakjes.
  5. Serveer de tataki in een mooi diep bord. Garneer met komkommerparels en krulletjes van lente ui. Schuim de saus kort op met een staafmixer en schenk (aan tafel) bij de tataki.

Tip: bereid de komkommerparels, lente ui en de saus van tevoren, zodat je bij het diner alleen nog maar het vlees hoeft te bakken.