Zuid Amerikaanse stoofpot met Iers rundvlees en pompoen – André van Doorn

Ingredients

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 groene paprika
  • 3 tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 jalapenopeper
  • 4 cm verse gember
  • ½ limoen
  • 1 kg runder riblappen op kamertemperatuur
  • 75 g boter
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1-2 eetlepels grove mosterd
  • 250 ml slagroom
  • 75 g rozijnen
  • 5 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • ½ kaneelstokje
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels tijm
  • ½ fles rode wijn
  • ½ Hokkaido pompoen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 200 ml bouillon
  • Zout en peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 groene paprika
  • 3 tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 jalapenopeper
  • 4 cm verse gember
  • ½ limoen
  • 1 kg runder riblappen op kamertemperatuur
  • 75 g boter
  • 1 volle eetlepel tomatenpuree
  • 1-2 eetlepels grove mosterd
  • 250 ml slagroom
  • 75 g rozijnen
  • 5 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • ½ kaneelstokje
  • 1 eetlepel oregano
  • 2 theelepels tijm
  • ½ fles rode wijn
  • ½ Hokkaido pompoen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 200 ml bouillon
  • Zout en peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?

Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Pel en snipper de uien en tenen knoflook. Snijd de paprika in vieren snijden, verwijder zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd ook de tomaten in stukjes .
  2. Halveer de rode peper en de jalapenopeper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd de gember in plakjes. Snijd de groene schil dun van de limoen. Pers de limoen uit.
  3. Snijd de riblappen in grove stukken en strooi er zout en peper over.
  4. Verwarm 50 g boter in een braadpan en bak de stukken vlees rondom bruin. Bak de ui, knoflook en tomatenpuree zachtjes mee. Roer de mosterd en room door het bakvet.
  5. Voeg de tomaten met rode peper en jalapenopeper, rozijnen, plakjes gember (houd 1 plakje gember achter), limoenschil, laurier, kruidnagel, kaneel, oregano, tijm, limoensap en rode wijn toe en laat het vlees met het deksel schuin op de pan 3-4 uur zachtjes stoven. Schep regelmatig om.
  6. Verwijder de pitjes uit de pompoen en steek met een meloenbolletje lepel bolletjes uit het pompoenvruchtvlees (of snijd het vruchtvlees in blokjes). Hak het achtergehouden plakje gember fijn.
  7. Verwarm 25 g boter in een kookpan. Schep de pompoenballetjes met de komijn, koriander en gehakte gember erdoor en bak 1-2 minuten. Schenk de bouillon erbij en stoof de pompoenballetjes in 10-15 minuten zachtjes gaar.
  8. Serveer de runderstoofpot met de gestoofde pompoen en quinoa.

Bereidingswijze:

  1. Pel en snipper de uien en tenen knoflook. Snijd de paprika in vieren snijden, verwijder zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd ook de tomaten in stukjes .
  2. Halveer de rode peper en de jalapenopeper, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Snijd de gember in plakjes. Snijd de groene schil dun van de limoen. Pers de limoen uit.
  3. Snijd de riblappen in grove stukken en strooi er zout en peper over.
  4. Verwarm 50 g boter in een braadpan en bak de stukken vlees rondom bruin. Bak de ui, knoflook en tomatenpuree zachtjes mee. Roer de mosterd en room door het bakvet.
  5. Voeg de tomaten met rode peper en jalapenopeper, rozijnen, plakjes gember (houd 1 plakje gember achter), limoenschil, laurier, kruidnagel, kaneel, oregano, tijm, limoensap en rode wijn toe en laat het vlees met het deksel schuin op de pan 3-4 uur zachtjes stoven. Schep regelmatig om.
  6. Verwijder de pitjes uit de pompoen en steek met een meloenbolletje lepel bolletjes uit het pompoenvruchtvlees (of snijd het vruchtvlees in blokjes). Hak het achtergehouden plakje gember fijn.
  7. Verwarm 25 g boter in een kookpan. Schep de pompoenballetjes met de komijn, koriander en gehakte gember erdoor en bak 1-2 minuten. Schenk de bouillon erbij en stoof de pompoenballetjes in 10-15 minuten zachtjes gaar.
  8. Serveer de runderstoofpot met de gestoofde pompoen en quinoa.