• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoof Rossini met Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 1 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 4 uien, in ringen
  • 500 ml runderbouillon
  • 150 ml droge marsala
  • 100 ml slagroom
  • truffel-pasta of truffelolie naar smaak
  • 1 zwarte truffel (optioneel)
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
  • truffelschaaf

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1 ½ cm. Bestrooi het vlees licht met de bloem. Verhit de helft van de olijfolie en de boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olie en de boter in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de runderbouillon en de marsala.
  3. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete runderbouillon toe.
  4. Voeg vlak voor serveren de slagroom toe (breng de stoof niet meer aan de kook).
  5. Breng op smaak met de truffelpasta of –olie, schaaf de zwarte truffel erboven en serveer direct.

Serveertip: Lekker met polenta en haricots verts omwikkeld met Parmaham.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?