• Recept voor:
    6 personen
  • Bereiding:
    120 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Smoorschotel van rundvlees en wortels in donker bier met peterselieknoedels

Ingrediënten

  • 800 g riblappen (rund), met het vet er afgesneden, in blokjes van 5 cm
  • 3 el olijfolie
  • 3 uien, in dunne schijven gesneden
  • 1 tl fijngehakte verse tijm
  • 2 el bloem
  • 500 ml blik Guinness of een ander donker bier met een vergelijkbare smaak
  • 300 ml runderbouillon
  • 4 wortels, in de lengte doorgesneden
  • 1 tl lichtbruine suiker
  • 1 el rode wijnazijn

    Peterselieknoedels

  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 el fijngehakte verse peterselie
  • 2 el fijngesneden verse bieslook
  • 75 g runderniervet in geraspte reepjes

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Verwarm een braadpan met een dikke bodem en een deksel voor op het fornuis. Doe een eetlepel olie in de pan en voeg het vlees toe zodra de olie begint te roken. Braad het vlees rondom snel bruin, schep het met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord. Zet het bord even weg.
  2. Doe nog een eetlepel olie in de pan en voeg de uien erbij. Bak ze ongeveer 5 minuten tot ze lichtbruin zijn; roer ze af en toe door. Roer de tijm erdoor en bak alles al roerend nog 1 minuut. Sprenkel de bloem eroverheen en laat het geheel nog een minuutje of zo op laag vuur bakken. Blijf constant roeren.
  3. Giet langzaam de Guinness of het donkere bier hierbij en blijf roeren tot de saus glad is. Giet de bouillon erbij en roer alles goed door tot één consistent geheel; voeg naar smaak peper en zout toe en voeg vervolgens de wortels met de suiker en de azijn toe. Breng dit aan de kook, neem vervolgens de pan van het vuur en leg het rundvlees erin; meng alles goed door elkaar. Doe het deksel op de pan en zet de pan in de oven. Laat het geheel 1 uur in de oven smoor is tot het vlees bijna zacht is en het kookvocht is ingekookt en enigszins dikker is geworden.
  4. Maak de knoedels door het meel, de kruiden en de specerijen in een kom te mengen en daar vervolgens het niervet doorheen te mengen. Voeg 6 eetlepels koud water toe om zo een tamelijk stijf, maar kneedbaar deeg te maken, dat niet aan de kom blijft plakken. Kneed het lichtjes en maak er 12 kleine bolletjes van. Haal de smoorschotel uit de oven en neem het deksel van de pan. Verhoog de oventemperatuur tot 200 °C, doe de knoedels in de smoorschotel en zet de pan nog 30 minuten in de oven of net zolang tot de knoedels goudbruin zijn en een korstje hebben. Dien de schotel heet op.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?