• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    30 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Lunch, BBQ

Rundvleesspiesen met pikant Turks brood en yoghurtdressing

Ingrediënten

    Vleesspiesen

  • 700 g fijn gemalen rundergehakt
  • 1 ui, zeer fijngesneden
  • 2 tl verse marjolein of oregano, gehakt (of 1 tl gedroogd, van goede kwaliteit)
  • 2 el verse munt, gehakt
  • ½ tl chilipoeder
  • Snuf gemalen kardemom

    Turkse broden

  • 500 g witte bloem
  • 1 pak gedroogde gist
  • 1 tl fijn zeezout
  • ½ tl suiker
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl chilivlokken
  • 1 el olijfolie

    Voor de dressing

  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 5 el dikke Griekse yoghurt
  • 2 el tahin (pasta van sesamzaad)
  • 1 el vers citroensap
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 2 el verse koriander, gehakt
.

Bereidingswijze

  1. Om de vleesspiesen te maken, doe je alle ingrediënten in een grote kom. Bestrooi ruim met zout en versgemalen zwarte peper en meng alles heel goed door elkaar.
  2. Verdeel het mengsel ruwweg in de vorm van acht worsten. Rijg ze elk op een spies, zorg dat ze stevig op de spies vastzitten. Zet koel tot je ze nodig hebt.
  3. Doe de bloem in een kom en meng met de suiker, zout, oregano en chilivlokken, maak een kommetje in het midden. Doe hier het droge gist in en voeg er genoeg lauw water bij (ongeveer 250 ml) om het deeg te maken. Sprenkel de olijfolie erover en kneed ongeveer tien minuten.
  4. Vervolgens verdeel je het deeg in vier ballen en rol je ze uit in lange ovalen. Leg ze dan op dun ingevette bakplaten die in de oven zijn voorverwarmd. Prik er veel gaatjes in en plaats ze in de oven, bak ze drie minuten aan elke kant.
  5. Verwarm de kolen op de barbecue middelhoog heet en aan een kant van de barbecue verhit je een groot, plat rooster gloeiendheet. Doe de spiesen op de barbecue en grill ze 4 tot 5 minuten tot ze compleet doorbakken zijn.
  6. In de tussentijd bestrijk je het platte rooster licht met olie en leg je de deeg ovalen erop. Prik er snel gaatjes in en bak ze 3 minuten aan elke kant.
  7. Om de yoghurt dressing te bereiden, doe je alle ingrediënten in een blender en maak je hier een gladde massa van.
  8. Voor het serveren, leg je het Turkse brood op een bord met een paar spiesen erop, sprenkel de dressing erover en garneer het geheel met wat rode ui en muntblaadjes.

Tip: Strooi wat (gesneden) muntblaadjes en fijngesneden rode ui (gedrenkt in citroensap) over de spiesen

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?