• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    225 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Lunch, BBQ

Rundvlees saté met ingelegde komkommer

Ingrediënten

  • 550 g entrecote steak, vet eraf, in dunne reepjes over de lengte gesneden
  • 2 sjalotten, gesneden
  • 2 knoflooktenen, gesneden
  • 1 rode chilipeper, gesneden
  • Stuk verse gember van 2.5 cm, geschild en gesneden
  • 2 el rijstwijn azijn
  • 4 el lichte sojasaus
  • 4 tl rietsuiker (als je hebt lichte muscovado suiker)
  • 1 tl Chinese vijf kruidenpoeder

    Ingelegde komkommer

  • 4 el rijstwijn azijn
  • 2 el basterdsuiker
  • ½ kleine komkommer, geschild, gehalveerd, van zaden ontdaan en dungesneden

    Dipsaus

  • Grote hand verse korianderblaadjes
  • ½ knoflookteen
  • ½ rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en kleine blokjes gesneden
  • Stuk verse gember van 2 cm, geschild en gesneden
  • 3 el pindakaas met stukjes noot
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 1 tl lichte muscovado suiker
  • Sap van 2 limoenen

Bereidingswijze

  1. Doe de sjalotten, knoflook, chilipeper, gember, rijstwijn, sojasaus, suiker en de vijf kruidenpoeder in een ondiepe, niet-metalen schaal en meng alles goed door elkaar. Doe het vlees erbij, gebruik je handen en wrijf de marinade er goed in. Sluit af met vershoudfolie en laat ten minste 3 tot 4 uur afkoelen, maar een nacht is beter.
  2. Om de rundvleessaté te bereiden, verwarm je de barbecue of een grillpan. Rijg het gemarineerde vlees op geweekte (bamboe)stokjes (van ongeveer 15-18 cm). Doe de overgebleven marinade in een kleine pan en laat deze pruttelen tot de saus is ingedikt. Leg de rundvleessaté op de grill of in de grillpan en grill ze 4 tot 6 minuten, draai ze zo nu en dan om tot ze licht geblakerd en goed doorbakken zijn. Bestrijk de ingedikte marinade over de satéstokjes om ze vochtig te houden terwijl ze bereid worden.
  3. In de tussentijd, bereid je de ingelegde komkommer. Doe de azijn in een kom en roer er de suiker en een goede snuf zout door tot deze opgelost is. Doe er de komkommer bij, roer om het geheel te mengen en zet apart zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  4. Om de dipsaus te maken, doe je de koriander in een blender met de knoflook, chilipeper, gember, pindakaas, sojasaus, suiker en citroensap. Doe er wat water bij en draai dit tot een pasta met de consistentie van een dipsaus. Voeg zout en peper naar smaak toe en verdeel over kommetjes om te dippen.
  5. Leg de stokjes rundvleessaté op verwarmde borden of op een grote schaal. Doe er de dipsaus bij en een goede schep van de ingelegde komkommer, waarvan het overtollig vocht is afgegoten en serveer.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?