• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Pittige stoof met chorizo en Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 250 g chorizoworst (aan een stuk)
  • 500 g rib-of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • ½ el gerookt paprikapoeder (zoet)
  • 1 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, in schuine plakjes
  • 2 el olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 blik artisjokken (400 g)
  • 1 citroen
  • 300 g spinazie

Bereidingswijze

  1. Snijd de chorizo in plakjes en het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Bestrooi het vlees met het paprikapoeder. Verhit de stoofpan zonder olie of boter en bak de chorizo in 6 minuten uit. Neem de chorizo met een schuimspaan uit de pan. Voeg de olijfolie toe en bak het vlees in het achtergebleven bakvet rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Doe de uien en bleekselderij in de pan en roerbak 5 minuten tot de bleekselderij zacht is. Doe het vlees en de chorizo weer terug in de pan samen met de rozemarijn en 500 ml water. Breng aan de kook, leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg na 1½ uur de uitgelekte artisjokken toe.
  3. Rasp de gele schil van de citroen. Voeg als het vlees gaar is de spinazie in delen toe. Breng de stoof op smaak met citroensap, zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren toe het citroenrasp toe.

Variatietip: Vervang de chorizo door plakjes Serrano ham of gerookte spekreepjes.

Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?