Marokkaans stoofpotje met Iers rundvlees

4 personen
270 minuten

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 400 g wortels, geschrapt
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 75 g gedroogde abrikozen
    • 2 el geroosterd sesamzaad
    • 2 takjes verse munt
    • 15 g koriander
    • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
    • 4 el dikke yoghurt (Griekse of Turkse)
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 400 ml water
    • ovenbestendige stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Ingrediënten:

    • 600 g Ierse rib- of sukadelappen, op kamertemperatuur
    • 3 el olijfolie
    • 2 rode uien, in ringen
    • 400 g wortels, geschrapt
    • 1 el gemalen komijn
    • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
    • 1 blik kikkererwten (400 g)
    • 75 g gedroogde abrikozen
    • 2 el geroosterd sesamzaad
    • 2 takjes verse munt
    • 15 g koriander
    • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
    • 4 el dikke yoghurt (Griekse of Turkse)
    • 1 teen knoflook, gehalveerd
    • 400 ml water
    • ovenbestendige stoofpan
WAAROM STOVEN MET IERS RUNDVLEES?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de gehalveerde teen knoflook, de komijn, de tomatenblokjes, abrikozen en 400 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan als de stoof aan de kook is afgedekt in de voorverwarmde oven. Stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Leg de cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en pof ze circa 20 minuten in de oven. Voeg, als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten toe en zet nog 10 minuten in de oven. Serveer de stoof met de yoghurt en de gepofte tomaatjes erop. Bestrooi met fijngesneden muntblaadjes en koriander.

 

Tip: Lekker met couscous, bulgur of quinoa

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van de olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snijd de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de gehalveerde teen knoflook, de komijn, de tomatenblokjes, abrikozen en 400 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan als de stoof aan de kook is afgedekt in de voorverwarmde oven. Stoof het vlees in circa 4 uur zacht en helemaal gaar. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Leg de cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en pof ze circa 20 minuten in de oven. Voeg, als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten toe en zet nog 10 minuten in de oven. Serveer de stoof met de yoghurt en de gepofte tomaatjes erop. Bestrooi met fijngesneden muntblaadjes en koriander.

 

Tip: Lekker met couscous, bulgur of quinoa