• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Marokkaans stoofpotje met Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 rode uien, in ringen
  • 400 g wortels, geschrapt
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kikkererwten (400 g)
  • 75 g gedroogde abrikozen
  • 2 el geroosterd sesamzaad
  • 2 takjes verse munt
  • 15 g koriander
  • 250 g cherrytomaatjes aan de tak
  • 4 el dikke yoghurt (Griekse of Turkse)
  • ovenbestendige stoofpan

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Snij de wortel in dunne plakjes en roerbak 3 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de gehalveerde teen knoflook, de komijn, de tomatenblokjes, abrikozen en 400 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan als de stoof aan de kook is afgedekt in de oven. Stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe.
  4. Leg de cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en pof ze circa 20 minuten in de oven. Voeg, als het vlees gaar is, de uitgelekte kikkererwten toe en zet nog 10 minuten in de oven. Serveer de stoof met de yoghurt en de gepofte tomaatjes erop. Bestrooi met fijngesneden muntblaadjes en koriander.

TIP: Lekker met couscous, bulghur of quinoa.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?