Jamaicaanse jerk steak met pittige ananas salsa

4 personen
280 minuten

Ingrediënten:

    • 4 flat iron steaks of steaks van het schouderstuk à 225-280 g
    • 4 hete chilipepers, zaadlijsten verwijderd en gesneden
    • 2 el gemalen allspice
    • ½ tl gemalen kaneel
    • ¼ tl gemalen nootmuskaat
    • 1½ tl gerookt paprikapoeder
    • 1 tl zout
    • 1 tl versgemalen zwarte peper
    • 6 bosuien, schoongemaakt en grofgesneden
    • 4 knoflooktenen, in plakjes gesneden
    • 2 el witte wijnazijn
    • 4 el olijfolie

PITTIGE ANANAS SALSA

  • 1 rijpe ananas
  • 1 el basterdsuiker
  • ½ grote rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 tl versgeraspte gember
  • Fijn geraspte schil en sap van 1 limoen (als het kan ongewassen)
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 1 el verse munt, gehakt
  • 1 el verse koriander, gehakt
  • Gegrilde geglazuurde honing-mosterd nieuwe baby aardappels op spiesen, om bij te serveren

WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?

Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Ingrediënten:

    • 4 flat iron steaks of steaks van het schouderstuk à 225-280 g
    • 4 hete chilipepers, zaadlijsten verwijderd en gesneden
    • 2 el gemalen allspice
    • ½ tl gemalen kaneel
    • ¼ tl gemalen nootmuskaat
    • 1½ tl gerookt paprikapoeder
    • 1 tl zout
    • 1 tl versgemalen zwarte peper
    • 6 bosuien, schoongemaakt en grofgesneden
    • 4 knoflooktenen, in plakjes gesneden
    • 2 el witte wijnazijn
    • 4 el olijfolie

PITTIGE ANANAS SALSA

  • 1 rijpe ananas
  • 1 el basterdsuiker
  • ½ grote rode chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 2 tl versgeraspte gember
  • Fijn geraspte schil en sap van 1 limoen (als het kan ongewassen)
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 1 el verse munt, gehakt
  • 1 el verse koriander, gehakt
  • Gegrilde geglazuurde honing-mosterd nieuwe baby aardappels op spiesen, om bij te serveren

WAAROM BBQ’EN MET IERS RUNDVLEES?

Een steak van Iers rundvlees is een cadeautje op de barbecue. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar lekker buiten. Door alle beweging wordt het vet mooi door het vlees verdeeld. Dit wordt ook wel marmering genoemd. Vet klinkt niet heel lekker, maar juist in het vet zit de smaak. Op de barbecue smelt het vet in het vlees. Zo grill je heel makkelijk een heerlijke malse steak vol smaak.

Bereidingswijze:

  1. Om de jerk te bereiden, doe je de chilipepers in een keukenmachine met de allspice, kaneel, nootmuskaat, paprika, zout, peper, bosuien, knoflook, azijn en olijfolie. Draai tot er een dikke pasta is gevormd.
  2. Smeer twee eetlepels van de jerk pasta over elke steak, besmeer beide zijden. Leg ze op een niet-metalen schaal en bedek met folie. Laat een nacht marineren of in ieder geval 4 uur in de koelkast. Doe de rest van de pasta in een kleine kom en dek af met folie. Zet koel tot je het nodig hebt.
  3. Om de salsa te maken, schil je de ananas en haal je het middenstuk eruit. Snijd het ananasvlees in blokjes van 1 cm en meng ze met de suiker. Verwarm een pan boven een hoog vuur, doe er de ananas bij en bak ongeveer 2 minuten om het licht te karamelliseren. Doe het in een kom, voeg de chilipeper, gember, citroenschil en sap, de ui en kruiden toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet ten minste 30 minuten weg om de smaken te laten ontwikkelen.
  4. Haal de steaks ten minste een half uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast. Grill, barbecue of bak de steaks 3 tot 4 minuten boven een hoog vuur voor medium-rood, of hoe je het wenst. Laat de steaks 5 minuten op warme borden rusten.
  5. Verwarm de rest van de jerk in een kleine pan met genoeg water om de gewenste consistentie voor de saus te krijgen. Serveer de warme saus naast de pittige ananas salsa en een spies met de gegrilde honing-mosterd nieuwe baby aardappels.

Bereidingswijze:

  1. Om de jerk te bereiden, doe je de chilipepers in een keukenmachine met de allspice, kaneel, nootmuskaat, paprika, zout, peper, bosuien, knoflook, azijn en olijfolie. Draai tot er een dikke pasta is gevormd.
  2. Smeer twee eetlepels van de jerk pasta over elke steak, besmeer beide zijden. Leg ze op een niet-metalen schaal en bedek met folie. Laat een nacht marineren of in ieder geval 4 uur in de koelkast. Doe de rest van de pasta in een kleine kom en dek af met folie. Zet koel tot je het nodig hebt.
  3. Om de salsa te maken, schil je de ananas en haal je het middenstuk eruit. Snijd het ananasvlees in blokjes van 1 cm en meng ze met de suiker. Verwarm een pan boven een hoog vuur, doe er de ananas bij en bak ongeveer 2 minuten om het licht te karamelliseren. Doe het in een kom, voeg de chilipeper, gember, citroenschil en sap, de ui en kruiden toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet ten minste 30 minuten weg om de smaken te laten ontwikkelen.
  4. Haal de steaks ten minste een half uur voordat je ze gaat bereiden uit de koelkast. Grill, barbecue of bak de steaks 3 tot 4 minuten boven een hoog vuur voor medium-rood, of hoe je het wenst. Laat de steaks 5 minuten op warme borden rusten.
  5. Verwarm de rest van de jerk in een kleine pan met genoeg water om de gewenste consistentie voor de saus te krijgen. Serveer de warme saus naast de pittige ananas salsa en een spies met de gegrilde honing-mosterd nieuwe baby aardappels.