• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    260 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Irish Stew

Ingrediënten

  • 1 kg Ierse runderiblappen
  • roomboter
  • 4 sjalotten
  • ½ winterpeen
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 blik Guinness (50 cl)
  • 1 – 1,5 liter runderbouillon
  • 3 laurier blaadjes
  • 5 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 4 kaneelstokjes
  • 150 gram kruidkoek
  • 2 eetlepels Rinse appelstroop
  • peper & zout

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is hét geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot! Onze runderen krijgen veel beweging omdat ze gemiddeld 220 dagen per jaar buiten staan. Dan eten ze vers sappig gras. Maar ook in de wintermaanden eten ze voornamelijk gras, in de vorm van hooi en kuilgras. Zo bestaat hun dieet voor 90% uit gras en dat proef je! Veel bewegen en veel gras geeft Iers rundvlees een mooie vetmarmering en een volle intense smaak. Perfect voor in de stoofpot! Eet smakelijk!

Bereidingswijze

  1. Snijd de riblappen in blokjes en bak deze in roomboter aan.
  2. Voeg de sjalotten, wortel, tijm en rozemarijn toe en laat deze mee aan zweten. Blus het af met Guinness en de bouillon.
  3. Voeg nu de overige kruiden toe (laurier, kruidnagel, jeneverbes, kaneel) en laat het op een heel laag pitje zachtjes pruttelen. Het mag niet koken!
  4. Kijk hoeveel tijd je hebt. Hoe langer je het gerecht kunt laten pruttelen hoe lekkerder het zal zijn. Voeg na een tijdje de blokjes kruidkoek en appelstroop toe.

Tip: haal voor het serveren het vlees uit de pan en kook het vocht in. Voeg daarna het vlees weer toe aan de geconcentreerde saus en serveer.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • De combinatie van veel beweging en een dieet wat voor 90% uit gras bestaat, zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt Iers rundvlees een volle intense smaak.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?