• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    180 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Indonesisch gekruid rundvlees met kokosnootcurry en geurige rijst

Ingrediënten

  • 1.5 kg stoofvlees, zoals schouder- of nekstuk, gesneden in stukjes van 5 cm
  • 2 stelen citroengras
  • 2 grote rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 6 knoflooktenen, grofgesneden
  • Stuk gember van 5 cm, grof gehakt
  • 1 grote ui, grofgesneden
  • ½ tl gemalen gember
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 kaneelstokjes
  • 12 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 blikjes kokosnootmelk à 400 g
  • 1 tl zout
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 el donkere muscovado suiker
  • Fijngesneden rode chilipeper en bosuitjes, om te garneren
  • Gestoomde geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui & koriander om erbij te serveren

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Haal de buitenste bladeren van de citroengrasstengels en bewaar deze. Snijd de zachte binnenkant in stukjes en doe deze in een keukenmachine met de chilipeper, knoflook, verse gember, ui, gemalen gember, koriander, komijn, zwarte peper en 4 el water. Draai dit tot een glad mengsel.
  2. Verhit de zonnebloemolie in een grote vlambestendige braadslee boven een middelhoog vuur. Doe de kaneelstokjes en kruidnagels erbij en laat deze ongeveer 1 minuut roosteren. Doe de kruidenpasta en laurierblaadjes erbij en bak zachtjes 2 minuten. Voeg de kokosnootmelk, het vlees, de bewaarde citroengrasblaadjes en het zout toe en breng aan de kook.
  3. In de tussentijd, als je de tamarindepasta gebruikt, doe je dit in een kleine kom met 120 ml warm water en roer met je vingers om de zaadjes los te weken. Zeef het stroperige mengsel in een schone kom en gooi de zaadjes weg.
  4. Zet het vuur zo laag mogelijk, voeg de tamarindevloeistof en muscovado suiker toe en laat zonder deksel 2½ uur koken (vaker roeren als de vloeistof indikt) tot de saus inkookt en wat dikker wordt en het vlees heel zacht. Garneer met de fijngesneden chilipeper- en bosuitjes en serveer met geurige rijst en een salsa van komkommer, tomaten, rode ui en koriander.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?