• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Wonderstoof met melk

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 40 g bloem
  • 30 ml olijfolie om in te bakken
  • 3 sjalotjes, in ringen gesneden
  • 10 champignons, in kwarten gesneden
  • 3 dl melk, op kamertemperatuur
  • 2 dl room, op kamertemperatuur
  • zout en peper

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150° C op ovenstand.
  2. Snijd het stoofvlees in stukken. Meng de bloem met zout en peper en haal het rundvlees hier doorheen.
  3. Bak in een stoofpan in 10 ml olie, de champignons en de sjalotjes in enkele minuten op middelhoog vuur. Schep het mengsel uit de pan en zet het opzij.
  4. Voeg de rest van de olijfolie in de pan en bak het vlees in enkele minuten bruin. Schep regelmatig om. Doe de champignons, sjalotjes, melk en room erbij.
  5. Breng aan de kook en zet de stoofpan met de deksel erop in de voorverwarmde oven. Na een uur roer je alles nog eens goed door en nu zet je de oven op 120°C. Leg de deksel schuin op de pan en laat nog een uur staan.
  6. En dan het wonder: het vlees ligt zacht, ingepakt in een dikke zijdeachtige melkwolk. En een smaak! Karamel, het zuiverste vlees en zacht ernaast de champignons en sjalot. Een stoofwonder.

Tip 1 : Lekker met friet uit de oven en mosterdmayonaise (3 el mosterd met 6 el mayonaise) Tip 2: Met bieslook als garnering op het stoofvlees en en rode koolsalade is de maaltijd helemaal compleet

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?