• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Van de chef, Stoven

Ierse rundersukade op selderijstoof

Ingrediënten

  • 1 kg rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 100 g Dijon mosterd
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 1 el bloem
  • 4 el arachideolie
  • 2 uien
  • 1 kleine selderijknol
  • 2 wortels
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 1 flesje IPA (bier)
  • 500 ml kalfsjus (of runderbouillon)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • Voor de jus: 1 el maizena of allesbinder
  • Verder nodig: grote stoofpan

    Knolselderijstoof

  • 1 selderijknol
  • 4 grote aardappels
  • 2 uien
  • 125 ml slagroom
  • 50 g boter

    Garnering

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • koekjes-uitsteker

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Bestrooi het vlees met zout en peper. Wrijf het in met de mosterd en bestrooi met paprikapoeder en bloem.
  2. Verhit de olie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in porties in 5 minuten goudbruin aan. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Snipper ondertussen 2 uien, schrap de wortel en snij in plakjes, schil 1 knolselderij en snij in blokjes. Doe de uien, wortel en knolselderij in de pan en roerbak in 10 minuten op middelhoog vuur goudbruin.
  4. Voeg de rozemarijn, tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe en bak 2 minuten mee.
  5. Leg het vlees terug in de pan. Schenk het bier en de kalfsjus erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 3 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om.
  6. Maak ondertussen de knolselderijstoof. Snipper de rest van de uien. Schil de aardappelen en knolselderij, snijd beide in stukken en breng ze met de ui en met water en zout naar smaak aan de kook.
  7. Kook in circa 25 minuten gaar. Breng de laatste 5 minuten de slagroom met de boter aan de kook. Giet de aardappelen af en druk door een zeef, voeg het hete room-botermengsel toe en roer tot een gladde puree.
  8. Schenk de saus door een zeef en verwarm het in een steelpan. Roer de maizena of allesbinder los met 2-3 eetlepels water tot een glad papje. Voeg het toe aan de saus en kook tot een mooie gebonden saus. Bewaar de gegaarde groenten.
  9. Schep een portie selderijstoof op het bord. Leg de rundersukade er bovenop. Giet er wat saus over- en omheen en garneer met de gegaarde groenten.

Serveertip: Om het gerecht extra feestelijk te maken kun je krokante bladerdeeg-vormen erbij serveren. Verwarm daarvoor de oven voor op 180° C. Steek met de koekjes-uitsteker vormen uit het bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en bak ze in circa 15 minuten in de oven goudbruin en knapperig. Garneer de sukade met de krokante bladerdeegvormpjes.

Meer weten over Erik van Loo? Klik hier!

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?