• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    165 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Ierse runderstoof van demoslager Gertjan Kiers

Ingrediënten

  • 600 g Ierse sukadelappen
  • 3 tl paprikapoeder
  • 4,5 el bloem
  • 90 g boter
  • 3 uien, grofgesneden
  • 5 dl Guinness
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 grote prei, in ringen
  • 2 wortels, in blokjes van 1 cm
  • zwarte peper en zeezout

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Snijd de sukadelappen in blokjes van 2½ x 2½ centimeter. Bestrooi het vlees met zwarte peper en het paprikapoeder en meng goed.
  2. Bestuif met de bloem en meng alles door elkaar.
  3. Verwarm de boter in een braadpan en bak het vlees hierin rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze circa 1 minuut mee.
  4. Blus af met de Guinness, voeg de laurierblaadjes en de tijm toe en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat circa 1,5 uur zachtjes stoven. Roer af en toe goed door.
  5. Voeg de prei en de wortel toe aan de stoof en laat nog ongeveer 1 uur stoven.
  6. Breng de stoof op smaak met zwarte peper en zeezout.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?