• Recept voor:
    6 personen
  • Bereiding:
    180 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Van de boer, Stoven

Ierse runderlappen met hutspot

Ingrediënten

  • 1 kg Ierse runderlappen, op kamertemperatuur
  • 1-2 el grove mosterd
  • 50 g roomboter
  • 6 cocktailtomaten, gehalveerd
  • 6 takjes tijm
  • 400 ml vleesfond
  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
  • 1 kg hutspot-groenten

Waarom stoven met Iers rundvlees?
Stoofvlees van Ierse runderen is het geheime ingrediënt van een overheerlijke stoofpot. Iers rundvlees is namelijk heerlijk mals. Door het milde klimaat leven Ierse runderen het grootste deel van het jaar buiten, lekker gras te grazen. De combinatie van gras en volop beweging zorgt voor de volle intense smaak. Perfect voor de stoofpot.

Bereidingswijze

  1. Vet de bodem van een braadslede of een ovenvaste braadpan in met 1 eetlepel boter. Snijd de Ierse runderlappen in stukken van 5 cm en wrijf ze in met zout en zwarte peper.
  2. Bestrijk het vlees rondom met mosterd en leg de stukken in de braadslede of braadpan. Leg de halve tomaten en de takjes tijm tussen de stukken vlees en verdeel de gestolde fond over het vlees. Leg ook 1 eetlepel boter in kleine klontjes op het vlees.
  3. Zet de braadslee op een heel lag pitje en laat 2 1/2 uur zachtjes pruttelen. Doe je het liever in de oven? Zet de oven dan op 150 ˚C.
  4. Verwarm de resterende boter in een wok en roerbak de aardappelen en hutspot-groenten 3-4 minuten. Strooi er wat zout over en voeg 300 ml water toe. Kook de aardappelen en groenten in 15 minuten gaar. Stamp ze met een stamper tot een grove hutspot. Schep er 4-5 lepels jus van de runderlapjes door en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Schep de hutspot in diepe borden. Maak in het midden een kuiltje en schep er wat jus in. Leg het vlees erop en de tomaatjes erop.

Meer inspiratie
Waarom Iers rundvlees?
  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

Waar is Iers rundvlees te koop?