• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    50 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Ierse ribeye met abrikozen en rozijnenchutney

Ingrediënten

  • 4 ribeye’s
  • 3 el olijfolie
  • 400 g verse abrikozen of perziken, in stukjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 2 tl gemalen komijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g rozijnen
  • 2 el suiker
  • 75 ml witte wijnazijn
  • 2 el mosterd

.

Bereidingswijze

  1. Was de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes. Verwarm de helft van de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui met de knoflook zachtjes glazig. Bak de stukjes abrikoos met de gember, kaneel, kardemom, komijn en wat peper heel even mee.
  2. Schep de rozijnen en suiker erdoor en voeg de azijn en 75 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de chutney 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat de chutney in een schaal afkoelen.
  3. Meng in een diep bord de mosterd met zout, royaal zwarte peper en de resterende olijfolie. Wentel de ribeyes door dit mengsel en laat ze op kamertemperatuur komen. Rooster de ribeyes op de barbecue of in de grillpan in 8-10 minuten mooi bruin. Ze mogen van binnen rosé blijven. Serveer de ribeyes met de abrikozenchutney.

Tip: Gebruik een tang om het vlees op het rooster te leggen en om tussentijds te keren. Prik nooit onnodig in het vlees. Bij het roosteren op de barbecue kan het vleesnat dat in de gloeiende houtskool druipt vlamvatten waardoor het vlees verbrandt. Dep vlees dus goed droog en doe er nooit te veel olie op.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?