• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, BBQ

Citroen steaks met geroosterde tomatensalsa

Ingrediënten

    Citroen steaks

  • 4 sirloin steaks à 175 g
  • Fijn geraspte schil van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl zeezoutvlokken

    Geroosterde tomatensalsa

  • 3 rijpe tomaten
  • Een klein bosje verse koriander
  • Een klein bosje verse munt
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 1 groene chilipeper, fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • Sap van ½ citroen
  • Groene salade met een beetje dressing, voor erbij

.

Bereidingswijze

  1. Gebruik een vijzel, een stamper, een kleine keukenmachine of een koffiemolen en vermeng daarin de citroenschil, knoflook, peperkorrels en komijnzaadjes tot een pasta. Voeg de oregano, cayennepeper en zout toe en meng nog een keer.
  2. Wrijf het mengsel op de steaks en zet ze ten minste een uur of twee op kamertemperatuur weg, beter nog is een nacht met aluminiumfolie afgedekt in de koelkast. Verhit de barbecue tot de kolen medium heet zijn of als je een gasbarbecue gebruikt zet deze dan ten minste 10 minuten voordat je gaat koken op de hoogste stand.
  3. Snijd de tomaten door de helft en leg ze 6-8 minuten op de barbecue, met de snijkant naar beneden tot ze zacht zijn en een beetje geschroeid. Haal het vel eraf en hak het tomatenvlees grof. Hak de koriander en munt fijn en meng dit in een schaal met de ui, chili, olijfolie en het citroensap. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Grill de sirloin steaks 3-4 minuten aan beide kanten tot ze medium rare zijn en leg ze op warme borden met de geroosterde tomatensalsa en wat salade.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?