• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    40 min.
  • Soort gerecht:
    Lunch, BBQ

Beefburger met korst van peperkorrels

Ingrediënten

    Burger

  • 500 g gehakt
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 1 tl tomatenpuree
  • 2 tl Worcestersaus
  • 1 tl gehakte verse peterselie
  • 1 el zwarte peperkorrels, grof vermalen
  • 4 hamburger broodjes, doorgesneden
  • Slablaadjes en gekarameliseerde uienrelish of tomatenchutney als garnering

    Driekleurensalade

  • 225 g witte kool, dungesneden
  • 100 g wortelen, geraspt
  • Fijn geraspte schil van 1 limoen
  • Sap van 3 limoenen
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • Een handje vol verse korianderbladeren

    Zoete aardappelpartjes

  • 500 g zoete aardappelen
  • 1 tl olijfolie
  • 1 tl zout en naar wens versgemalen zwarte peper
.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Doe het rundergehakt in een kom met de knoflook, de tomatenpuree, de Worcestersaus en de peterselie. Voeg peper en zout toe en meng alles door elkaar tot één consistent mengsel.
  2. Deel dit mengsel op in 4 porties en vorm hier de hamburgers van. Strooi de zwarte peperkorrels erover. Pak vervolgens de hamburgers in vershoudfolie en leg ze een uur te rusten in de koelkast zodat het mengsel nog wat steviger kan worden.
  3. Schil de zoete aardappelen, snij ze in partjes. Leg deze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Roer de partjes even met de hand om totdat allemaal gelijkmatig met olie zijn bedekt. Besprenkel ze vervolgens met zout en grill ze circa 30 minuten tot ze gaar zijn en een enigszins geelgouden kleur hebben.
  4. Verwarm een koekenpan op een middelhoog vuur voor en bak de hamburgers aan beide zijden, ongeveer 4 minuten per zijde (voor een medium resultaat) of langer voor een meer doorbakken burger. (Je kan de burger ook op de barbecue bereiden)
  5. Bereid ondertussen de driekleurensalade: meng de kool en wortel in een kom. Voeg de geraspte limoenschil, het sap, de azijn, suiker en zout toe en meng dit goed door elkaar. Hak de korianderblaadjes grof en voeg ze bij de salade.
  6. Rooster de hamburgerbroodjes op een grill of barbecue en doe op de onderste helft de uienrelish of de tomatenchutney en leg er wat slablaadjes op, gevolgd door de hamburgers. Schep er wat driekleurensalade bovenop en leg daarbovenop de andere helft van de broodjes. Leg de broodjes op voorverwarmde borden. Garneer ze met de zoete aardappelpartjes en dien ze direct op.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Ierse runderen leven het grootste deel van het jaar buiten. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?