Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees

Iers rundvlees:
export en kwaliteitssysteem

Export van Iers rundvlees naar Nederland

De Ieren exporteren uitsluitend rundvlees dat in Ierland geslacht is naar Nederland. Iers rundvlees dat in Nederland wordt ingekocht, wordt dus nooit als levend dier geëxporteerd.

Wanneer Iers rundvlees de keukens en eettafels van Nederland (of welk land dan ook) bereikt, moet het van de hoogste kwaliteit zijn. Om daarvoor te zorgen, nemen de Ierse producenten en verwerkers van ‘Irish Grass Fed Beef’ verplichte, specifieke stappen om de omstandigheden voor en na het slachten te optimaliseren.

Korte transporttijden
Ierland heeft een zeer efficiënte en moderne vleesverwerkende industrie, verdeeld over alle delen van het land. Alle veehouders bevinden zich binnen twee uur afstand van hun dichtstbijzijnde slachthuis. Als het slachthuis minder dan 65 km van hun veehouderij verwijderd is, dan mogen de veehouders het transport zelf uitvoeren. Is de afstand groter dan 65 km, dan moet de veehouder gebruikmaken van een door de Ierse overheid geregistreerde transporteur van het Department of Agriculture, Food and the Marine (DAFM).

Voorwaarden voor en na het slachten
Kwaliteit hangt in hoge mate samen met dierenwelzijn. Het is erg belangrijk om de juiste, stressvrije omstandigheden voor en na het slachten te creëren. Ook zijn goed beheerde koel- en vleesrijpingsprocessen belangrijke aspecten bij de productie en verwerking van het vlees. Bij elkaar zorgen deze maatregelen voor een optimale eetbeleving van Iers rundvlees.

Om stress bij de dieren te minimaliseren in aanloop naar de slacht, gaan de Ieren als volgt te werk. Ze hanteren korte transporttijden, gebruiken geregistreerde en erkende vervoerders, passen een combinatie toe van hokken in sociale groepen binnen stallen en nemen minimale rustperiodes in acht vóór het slachten. In veel gevallen vervoeren rundveehouders hun eigen vee, als ze zich op minder dan twee uur afstand bevinden van minimaal één erkend slachthuis. Wanneer vervoerders worden ingezet, moeten deze zijn geregistreerd of goedgekeurd.

Een stressvrije omgeving is goed voor het dierenwelzijn. Daarnaast zijn deze omstandigheden belangrijk voor de vleeskwaliteit, en dat heeft onder andere te maken met rijping en malsheid. En een beetje scheikunde. Dieren zonder stress hebben glycogeenreserves die bij het slachten voldoende zijn om te zorgen voor voldoende melkzuurproductie. Melkzuur laat de pH-waarde van de spieren op zijn beurt dalen, wat de rijping en malsheid van het vlees makkelijker maakt.

Iers rundvlees is een verantwoorde aankoop

Iers grasgevoerd rundvlees is een eersteklas product. De Ierse rundvleesproductie is voornamelijk gebaseerd op zoogkoeien. Dat betekent dat de veestapel bestaat uit dieren, die speciaal gefokt zijn voor de productie van rundvlees en die gedurende een lange periode door hun moeders worden gevoed.

Ierse runderen onder het SBLAS-keurmerk hebben een rustig leven op de uitgestrekte groene weilanden. Ze eten het hele jaar door voornamelijk gras en grazen gemiddeld zeven maanden per jaar buiten. Door dit grasdieet krijgt het rundvlees zijn kenmerkende smaak en bevat het gezonde vetzuren.

Om bovenstaande redenen promoot Bord Bia, de Irish Food Board, Iers rundvlees terecht als een eersteklas product.

https://www.teagasc.ie/media/website/publications/2016/Beef-Manual-Section1.pdf

Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel
Op veehouderijen onder het SBLAS-kwaliteitskeurmerk staat dierenwelzijn hoog in het vaandel. Verwaarlozing van dieren en dierenmishandeling zijn daarom onaanvaardbare praktijken. Om de hoge normen op Ierse rundveehouderijen te handhaven, hanteert Bord Bia een kwaliteitssysteem dat bekend staat als de Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS). Ruim negentig procent van al het geëxporteerde Ierse rundvlees is afkomstig van veehouderijen die lid zijn van SBLAS. En van het Ierse rundvlees dat je in de supermarkt kunt kopen, is 95 procent afkomstig van SBLAS-rundveehouderijen.

Diergezondheid en dierenwelzijn vormen samen met milieubescherming, voedselveiligheid en traceerbaarheid de hoekstenen van SBLAS. Dat betekent dat Bord Bia continu werkt aan verdere verbetering van het dierenwelzijn op Ierse veehouderijen. In het SBLAS-systeem is er een volledige sectie gewijd aan dierenwelzijn, en zijn er andere eisen met betrekking tot dierenwelzijn opgenomen in 15 andere secties van het systeem.

Buiten is het goed voor Ierse koeien
Het verhaal van Iers rundvlees is een verhaal van gras. Meer dan 80 procent van de Ierse landbouwgrond is begroeid met gras. De gemiddelde Ierse veehouderij beschikt over 32 hectare grond, omgerekend iets meer dan 60 voetbalvelden. Je kunt je voorstellen dat zoveel gras een geweldige hulpbron is voor de Ierse rundveehouders. Zij kunnen hun dieren met een gemiddelde van minimaal zeven maanden per jaar buiten laten grazen.

Deze manier van rundvleesproductie is de standaard omdat het zowel goed is voor de koeien, als voor de boeren. Het is de meest kosteneffectieve en winstgevende manier voor veehouders.

Tijdens de gure wintermaanden worden de dieren naar binnen gebracht. Dit wordt gedaan voor hun eigen welzijn én om schade aan het kostbare grasland te voorkomen tijdens perioden van veel regen.

Ierlands Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS)

Je kunt Iers rundvlees met het SBLAS-kwaliteitskeurmerk in Nederland verkrijgen. Van dit rundvlees is meer dan 95% afkomstig van veehouderijen waar dieren het grootste deel van hun leven op groene weiden hebben doorgebracht en de rest in de winter op stal. Daarom promoot de Bord Bia, de Irish Food Board, Iers rundvlees als een eersteklas product, geproduceerd met een hoge standaard voor dierenwelzijn, milieu, traceerbaarheid en voedselveiligheid.

Ierland heeft een reputatie opgebouwd als de Europese leider op het gebied van uitstekende voedingsmiddelen. De Ierse voedingsindustrie zet zich in voor hoge normen: hoger dan die door de EU-wetgeving worden opgelegd. SBLAS gebruikt specifieke voorwaarden voor de ‘best practice’ op Ierse rundveehouderijen, en bewijst daarmee Ierlands toewijding aan ’s werelds beste veiligheids- en traceerbaarheidsmaatregelen voor rundvlees. Dit biedt de rundvleesliefhebber nog meer zekerheid dat hij of zij het beste grasgevoerde rundvlees in huis haalt van runderen uit de wei, beschermd volgens de modernste normen.

Wereldwijd hoog gewaardeerd
Elke deelnemende veehouder aan SBLAS kan continu de verbeteringen op het eigen bedrijf meten, en milieukwalificaties op bedrijfsniveau vastleggen en monitoren. Als onderdeel van SBLAS heeft Ierland met de Carbon Trust CO2-footprintmodellen voor rundvlees ontwikkeld en is Ierland tegenwoordig een van de meest koolstofefficiënte rundvleesproducenten in de EU.

SBLAS is geaccrediteerd volgens EN45011 en werkt daarnaast volgens de strikte regelgevende controles van het Department of Agriculture, Food and Marine, die gebaseerd zijn op zowel EU- als Ierse wetgeving. Die controles zorgen voor traceerbaarheid en etiketteringsmaatregelen, die als een van de beste ter wereld worden beschouwd.

Grasgevoerd rundvlees

Ierse runderen grazen gemiddeld zeven maanden per jaar buiten en eten het hele jaar door voornamelijk gras (minimaal 90%) en op gras gebaseerde voeding. Dit grasdieet geeft het rundvlees zijn karakteristieke smaak en voorziet het van gezonde vetzuren.

Grasgevoerde rundvleesproductie is altijd het Ierse productiesysteem geweest. De runderen staan in Ierland tijdens hun leven gemiddeld 220 dagen per jaar op uitgestrekte weilanden te grazen. En daar heeft het land zijn eeuwenoude sterke reputatie vandaan op het gebied van rundvlees van hoge kwaliteit.

Michelinsterrenchefs
Door de jaren heen is Iers rundvlees de keuze geweest van vele Michelinsterrenchefs. In 2019 won Ierland meer medailles dan enig ander land op de gewaardeerde World Steak Challenge en versloeg het daarmee de concurrentie uit Australië, Nieuw-Zeeland, Uruguay, de VS, Canada en de andere EU-lidstaten.

Als het om rundvlees gaat, zijn consumenten over de hele wereld steeds meer op zoek naar natuurlijke producten van hoge kwaliteit. Ierland heeft met zijn grasgevoerde rundvlees een unieke positie om aan deze groeiende vraag te voldoen en om zijn langdurige, wereldwijde reputatie van de productie van heerlijk rundvlees telkens opnieuw waar te maken.

Wat zijn de voordelen van grasgevoerd rundvlees uit Ierland?
Groene weiden, schone lucht en overvloedige regen zijn drie ingrediënten die de unieke smaak, malsheid en kwaliteit vormen van Ierlands grasgevoerde rundvlees, dat aantoonbaar voller en vleziger is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Ierse onderzoeksbureau Teagasc (2018).

Meer dan 80 procent van Ierlands landbouwgrond bestaat uit weelderig groen gras. Dit maakt het al lange tijd de perfecte omgeving voor grazend vee en verklaart waarom Iers rundvlees zo bijzonder en uniek is qua smaak, malsheid en kwaliteit. Het is natuurlijk de speciale smaak van Iers rundvlees die de harten en geesten verovert. Tussen de prachtige Ierse graslanden zit een overvloed aan natuurlijke kruiden en klavers, die de koeien niet alleen lekker vinden, maar het vlees ook nog eens een unieke smaak en karakteristieke zoetheid geven.

Een vanzelfsprekende omgeving voor rundvleesproductie
Met zijn milde klimaat en overvloedige regenval is Ierland van nature geschikt voor duurzame, grasgevoerde rundvleesproductie. Het klimaat is misschien wel de grootste bijdrage aan de weelderige graslanden. Jaarlijks valt er gemiddeld maar liefst 800-1200 mm regen. Tel daarbij de milde temperaturen op en je hebt de ideale omstandigheden voor op gras gebaseerde rundvleesproductie. Het is dus niet zo gek dat Ierland kan bogen op het langste weideseizoen van alle landen op het noordelijk halfrond – een feit waar Ierse veehouders veel baat bij hebben.

Ierland kent een erfgoed van familiebedrijven, die doorgegeven worden van generatie op generatie. Deze bedrijven profiteren van de weelderige groene velden, schone lucht en overvloedige regen, omdat ze de perfecte omgeving voor de rundveehouderij creëren. Simpel gezegd zetten deze veehouders gras om in voedingsrijke producten van topkwaliteit.  Daarbij worden ze extra geholpen doordat Ierland het langste weideseizoen heeft van alle landen op het noordelijk halfrond, met een jaarlijkse grasgroei die meer dan een derde hoger ligt dan het Europese gemiddelde.

Ambacht, passie en zorg van generatie op generatie
Het SBLAS-keurmerk weerspiegelt ook de Ierse landbouwvaardigheden en -ervaring. Ierse veehouderijen zijn van oudsher familiebezit en de veehouders zijn enorm trots op de kwaliteit van hun Ierse rundvlees. Van generatie op generatie geven veehouders hun ambacht, passie en zorg door om ervoor te zorgen dat ze het land in perfecte staat achterlaten. Deze zorgvuldige en nauwgezette landbouwpraktijken worden weerspiegeld in de SBLAS, die een consistente eersteklas Ierse rundvleeskwaliteit garandeert, evenals de allerhoogste normen op het gebied van dierenwelzijn, traceerbaarheid en zorg voor het milieu.

Over Iers rundvlees en keurmerken

Ruim negentig procent van het geëxporteerde Ierse rundvlees is gecertificeerd onder het SBLAS-keurmerk. SBLAS wordt algemeen erkend en is gebaseerd op de internationaal geaccrediteerde norm ISO 17065. Bovendien is SBLAS internationaal gebenchmarkt met vergelijkbare kwaliteitsnormen, en stelt het eisen aan het welzijn van dieren op 49.500 Ierse rundveehouderijen.

In Nederland zijn we goed bekend met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Men verwacht misschien het Beter Leven-keurmerk op verpakkingen van Iers rundvlees te zien, maar treft het Ierse kwaliteitskeurmerk aan. Dat komt doordat de reikwijdte en werking van het Beter Leven-keurmerk en het SBLAS-keurmerk een heel ander karakter hebben. Het is net als appels met peren vergelijken.

Beter Leven: in het leven geroepen voor vleeskuikens
Het Beter Leven-keurmerk is oorspronkelijk in het leven geroepen om de welzijnsnormen voor vleeskuikens te verhogen, voordat leghennen, varkens, kalfsvlees en rundvlees erin werden opgenomen. Ruim 85% van alle dieren die gecertificeerd zijn met het Beter Leven-keurmerk zijn vleeskuikens, bestemd voor kippenvlees. In 2017 was slechts 0,04% van alle Beter Leven-dieren rundvee – in totaal 13.000 dieren.

SBLAS: keurmerk voor Ierse runderen
In Ierland zijn 49.500 rundveehouderijen aangesloten bij SBLAS, die runderen houden onder zeer gunstige omstandigheden. Zo mogen in het voorjaar geboren kalveren in de wei doorlopend gespeend worden tot het einde van het weideseizoen in de herfst, een periode van ten minste vijf maanden. Hoewel dit geen vereiste is, is het de voorkeurspraktijk die zowel kosteneffectief is als de voorkeur heeft voor de diergezondheid. Een ander voorbeeld is weidegang. Dit is geen vereiste van SBLAS, maar omdat het ook economisch aantrekkelijk is, wordt het op de meeste bedrijven gemiddeld zeven maanden per jaar toegepast.

Waarom Iers rundvlees?
  • De combinatie van veel beweging en een dieet wat voor 90% uit gras bestaat, zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt Iers rundvlees een volle intense smaak.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak.

  • In Ierland zijn de meeste boerderijen kleinschalige familiebedrijven. Ze worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Aandacht en passie voor vak en dier staan centraal.

From Ireland with love!

De lekkerste recepten met Iers rundvlees, de leukste winacties én volop inspiratie van chef-koks.
Dat wil je toch niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Irish Beef!

Waar is Iers rundvlees te koop?