Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees

Topchefs vieren St Patrick’s Day met Pub & Street Food show


Vandaag is met de online Pub & Street Food show van topchefs Martijn Kajuiter en Rogér Rassin de aftrap gegeven voor de St Patrick’s Day At Home-vieringen in Nederland. Tijdens de live-show met een videoboodschap van de Ierse minister Heydon en warme woorden van de Ierse ambassadeur Kelly, werden de warme banden met Ierland gevierd en daarmee St Patrick’s Day. Initiatiefnemer van het event was Bord Bia, de Irish Food Board.

Vanuit het restaurant van het binnenkort te openen WSHS-hotel in Gouda, gaven chefs Martijn Kajuiter en Rogér Rassin een inspirerende kookshow. De chefs toonden een nieuwe generatie streetfoodgerechten met hun ‘pangebakken’ soda bread, gestoomde bapao met in Guinness gegaarde Ierse sukade, een smash burger, gerookte Ierse rosbief met kruidensalade en kruidenmayonaise en een pita-bite met Ierse bavette.

 

Alles wordt gebruikt
Martijn Kajuiter woonde 13 jaar in Ierland en bezorgde daar The Cliff House een Michelinster. Als geen ander kent hij de producten uit Ierland. Hij en Rogér Rassin zijn beiden al 10 jaar lid van Chefs’ Irish Beef Club, waarmee zij verschillende keren op studiereis naar Ierland zijn geweest. Kajuiter bereidde tijdens de kookshow Iers soda bread in een koekenpan. Soda bread is echt Iers volksbrood. Kajuiter bereidde ook bapao met sukade en rosbief met soda bread croutons. ” Ik heb deze keer de sukade in een snelkookpan bereid omdat dat voor een vulling goed werkt. Bereiding in een braadpan zou zo’n twee uur duren.” Binnenkort gaat Kajuiter aan de slag als executive chef van restaurant LIZZ in het WSHS-hotel.

Begin met kwaliteit
SVH Meesterkok Rogér Rassin ging aan de slag met een smash burger. Een hele pure bereiding van een burger. “Je drukt de burger heel plat op de bakplaat zodat ie rondom carameliseert. Ik heb de rode ui in zoetzuur ingelegd. Dat geeft een mooi frisje.”

St Patrick’s Day At Home
Voor wie St Patrick’s Day thuis wil vieren, organiseert Bord Bia dit jaar het online thuisfestival St Patrick’s Day At Home. Een klein online festival om er toch een groot feest van te maken op 17 maart én tijdens de aanloop ernaartoe. Op de website www.irishbeef.nl/st-patricks-day is te zien wat er allemaal te beleven valt: er zijn een kooktent, fotohokje, taaltent, muziekpodium, er worden Ierse verhalen verteld, en nog veel meer.

Ieren over de hele wereld
Overal waar Ieren wonen – er wonen meer Ieren buiten Ierland dan in het land zelf – wordt de viering van hun nationale feestdag en cultuur warm ontvangen. De Ierse staatssecretaris van Landbouw, Voedsel en Visserij Martin Heydon benadrukte dat via zijn videoboodschap: “Zeker nu wij niet mogen reizen, roept het een gevoel van heimwee op.” De staatssecretaris memoreerde ook het afgelopen jaar waarin de handel met Nederland op peil bleef, ondanks de vele uitdagingen door corona en Brexit. Heydon: “Als EU-partner blijft Ierland innoveren en kwalitatieve producten leveren, waaronder Iers rundvlees. Ik ben er trots op, dat we in deze moeilijke tijd de wereldwijd unieke Grass Fed Standard hebben gelanceerd.”

Wederzijds begrip
De binnenkort vertrekkende Ierse ambassadeur Kevin Kelly kent de overeenkomsten tussen Ieren en Nederlanders als geen ander. Kelly: “Onze twee landen zijn in veel opzichten gelijkgestemd. We zijn allebei open handelsnaties waar creativiteit en innovatie gedijen. We werken hard, maar we kennen ook het belang van persoonlijke relaties op basis van vriendschap en wederzijds begrip.”

Grasgevoerd
De chefs bereidden tijdens de online Pub & Street Food show gerechten met grasgevoerd Iers rundvlees, een van de belangrijkste Ierse exportproducten. Bord Bia weet dat Nederlandse consumenten grasgevoerd rundvlees zeer waarderen. Laura Crowley, manager Bord Bia Nederland: “Onze afnemers weten dat ze kunnen vertrouwen op Ierlands hoge standaarden die garantie bieden over de herkomst van ons kwaliteitsvlees. Rundvlees met het label Grass Fed Standard komt van over het algemeen, kleinschalige familiebedrijven waar aan de strenge eisen op het gebied van weidegang wordt voldaan. De dieren lopen gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar buiten en hebben jaarrond een dieet dat voor 90 procent uit gras bestaat.”

Ode aan bijzondere vrouwen
De viering van St Patrick’s Day stond volgens de traditie deels in het teken van verhalen, mythes en legendes. Beroemd is de legende van de Ierse piratenkoningin Grace O’Malley. Als ambitieuze en fel onafhankelijke vrouw die zich losmaakte van de conventionele normen van die tijd, is O‘Malley nu even relevant als ooit. Zij wordt beschouwd als niet alleen Ierlands maar wereldwijd een van de meest inspirerende en buitengewone vrouwelijke pioniers. Het WSHS-hotel brengt binnenkort zijn eigen ode aan bijzondere vrouwen. Zo verwijst straks de Cocobar naar de legendarische Coco Chanel en het restaurant LIZZ naar Elizabeth Taylor.

Bekijk de website van het binnenkort te openen Relais & Châteaux Weeshuis in Gouda.

Voor meer informatie:
Tilly Sintnicolaas, Bureau van Sintnicolaas, tel. 070-3851802, e-mail: tilly@bureausintnicolaas.nl of Esther Rozeboom, Catch-On creatieve communicatie,
tel. 0341-455655, e-mail: esther@catch-on.nl.