Ierse koeien staan het hele jaar buiten en eten vers gras voor heerlijk mals vlees

Nieuw record Ierse voedingsmiddelenexport markeert sterk decennium


Fotobijschrift: Tara McCarthy, CEO van Bord Bia

Exportwaarde in 2019 naar 13 miljard euro

De Ierse voedingsmiddelenexport bereikte in 2019 voor het eerst een waarde van 13 miljard euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit het rapport Performance & Prospects van Bord Bia, de Irish Food Board, dat 8 januari werd gepresenteerd. 2019 was het tiende opeenvolgende jaar van constante, sterke groei van de Ierse agrifoodsector. Sinds 2010 is de export met maar liefst 67 procent gestegen, omgerekend 5,5 miljard euro.

Complexer handelsklimaat
Het rapport belicht de exportgroei in 2019 van 7 procent naar € 13 miljard, vergeleken met € 12,1 miljard in 2018. Ierland realiseerde de groei ondanks een steeds complexer wereldwijd handelsklimaat. Fluctuerende grondstoffenprijzen, afnemend vertrouwen in de wereldeconomie en toegenomen gebruik van handelstarieven als een gevolg van het Amerikaans handelsbeleid  hadden invloed op Ierse voedingsmiddelenexport.

Decennium van sterke groei
2019 markeerde het tiende opeenvolgende jaar van exportgroei voor de Ierse export van voedingsmiddelen, dranken en de tuinbouwsector. In tien jaar groeide de export met 67 procent , wat een waardestijging van 5,6 miljard euro betekent. “Bijna de helft van die groei, 2,5 miljard euro, kwam van export naar landen buiten de EU”, zegt Tara McCarthy, CEO Bord Bia. “Bijvoorbeeld, de grootste internationale markt voor Iers rundvlees is nu China, inclusief Hong Kong, met een gecombineerde waarde van € 58 miljoen. We verwachten daar de komende jaren dankzij onze sterke focus op kwaliteit en duurzaamheid nog meer groei te realiseren.”

De groei van de wereldeconomie zal de komende jaren afzwakken. Tara McCarthy verwacht dat de grootste exportcategorieën van Ierland – zuivel en vlees – desondanks zullen blijven groeien. ”Wij zien de voorkeuren van consumenten in ontwikkelingslanden verschuiven richting zuivel en dierlijke eiwitten. Bovendien zullen productiebeperkingen van invloed zijn op de wereldwijde landbouw. Deze ontwikkelingen zijn reden voor voorzichtig optimisme voor de Ierse voedingsmiddelenexport.”

Export Ierse zuivel en vlees in 2019
Zuivel en dan met name boter groeide met 11 procent tot € 4,4 miljard, ondanks de dalende grondstoffenprijzen. Vlees en vee verminderde in waarde tot € 3,9 miljard (-1 procent), veroorzaakt door een uitdagend jaar voor rund- en schapenvlees, terwijl er zeer sterke categorieprestaties waren voor zowel pluimvee als varkensvlees. De totale rundvleesproductie bedroeg 624.000 ton in 2019.

De export van Ierse whiskey steeg vorig jaar met 8 procent tot € 1,45 miljard. Vis, schaal- en schelpdieren groeide met 6 procent ondanks moeilijke handelsomstandigheden, met name gekenmerkt door lagere quota en de brexit. De export van bereide voedingsmiddelen steeg met 12 procent tot € 2,32 miljard, na een uitdagend 2018.

Voor meer informatie:
Tilly Sintnicolaas, Bureau van Sintnicolaas, tel. 070-3851802, e-mail: tilly@bureausintnicolaas.nl of Esther Rozeboom, Catch-On creatieve communicatie, tel. 0341-455655, e-mail: esther@catch-on.nl.