Herfststoven met Iers rundvlees

Bord Bia viert goede Nederlandse positie Iers stoofvlees met festival


Bord Bia, de Irish Food Board, organiseerde vandaag – op haar 25ste verjaardag – haar eerste Nederlandse stooffestival. In de Kookfabriek in Amsterdam inspireerden en informeerden topchefs van de Chefs’ Irish Beef Club, demoslager Gertjan Kiers, culinair publicist Felix Wilbrink en tv-persoonlijkheid René Pluijm (van Pluijm’s Eetbare Wereld) de aanwezigen rondom stoofvlees en stoofgerechten. Met het stooffestival haakt de Ierse organisatie aan bij de sterke stooftraditie in Nederland.

Veel stoofvlees dat we in Nederland bereiden is afkomstig uit Ierland. Iers rundvlees is bij veel supermarkten verkrijgbaar en wordt qua smaak en kwaliteit hoog gewaardeerd. Ook scoort het vlees erg goed als het gaat om duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid. De organisatie is trots op de positie van Iers, grasgevoerd stoofvlees in ons land en om die reden organiseerde ze haar eerste stooffestival in Nederland.

Voor het stooffestival werd een deel van de Kookfabriek in Amsterdam omgetoverd tot een in Ierse stijl aangeklede zaal. Het festival draaide om de bereiding van klassieke stoofvleesgerechten als boeuf bourguignon en Irish Stew, maar ook eigentijdse stoofpotten als Indiase stoverij die chef Alain Alders op poké-bowl-wijze presenteerde. De bezoekers vormden een bont gezelschap van rundvleesliefhebbers, slagers, chefs, horecaondernemers, leveranciers, inkopers, journalisten en foodbloggers.

Topchefs delen hun geheimen
Niet iedereen beheerst de kneepjes van het vak om een mooi stoofgerecht te bereiden. Twee topchefs van de door Bord Bia opgerichte Chefs’ Irish Beef Club deelden daarom hun tips & tricks met de bezoekers. De chefs, Alain Alders (restaurant Vrienden van Jacob) en Jan Klein bereidden elk een stoofgerecht, en stonden uitgebreid stil bij de ingrediënten en de juiste werkwijze.

Alain Alders, geïnspireerd door een recente reis naar de Malediven, presenteerde een currystoof met kokos. “Neem vooral de tijd voor een stoofgerecht”, zei Alders. “Je hebt zeker 6 tot 7 uur nodig om de smaak in het vlees te krijgen.” Alders serveerde zijn currystoof op poké- bowl-wijze met rijst, witte bonen, pappadum en uitgebakken buikspekjes. “Hier kun je echt je gasten mee verrassen.”

Vlees naar waarde bepalen
Net als de topchefs had demoslager Gertjan Kiers een prominente rol tijdens het festival. Hij gaf een ‘mini-college’, waarbij hij een hele rib uitbeende en er mooie riblappen voor de stoof uit sneed. “Vroeger gebruikte men het ribstuk in zijn geheel voor de stoof,” legde Kiers uit, “maar nu haal je er eerst kwalitatieve snitten als ribeye en tomahawk uit. Wat er overblijft is heel geschikt om te stoven.”

Samen met René Pluijm pleitte hij voor vlees met voldoende vet. “Vet geeft smaak en vet beschermt het vlees ook.” Mager vlees moet lang stoven en blijft droog. Culinair publicist Felix Wilbrink (De Telegraaf) heeft een grote voorliefde voor Ierland. Hij woonde er enkele jaren. In de Ierse traditie van de zogeheten seanchai-verhalenvertellers deelde hij zijn bijzondere Ierse ervaringen met de festivalbezoekers. Over samen muziek maken, maar ook over de Ierse mythe van Queen Maeve en de witte en zwarte stier.”

Stoofcampagne ‘Op een laag pitje’
Laura Crowley van de Nederlandse afdeling van Bord Bia – die vandaag 25 jaar bestaat – vertelde over de herkomst van Iers rundvlees. “De dieren grazen bijna het hele jaar buiten, dat zorgt voor veel werkvlees.” Ierland huisvest veel rundveehouders, die gemiddeld zo’n 60 koeien hebben. Ruim 50.000 Ierse veehouderijen vallen onder het streng en onafhankelijk gecontroleerd kwaliteitsborgingssysteem SBLAS. Deze veehouders voldoen aan hoge eisen ten aanzien van dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming en traceerbaarheid.
Het thema van Bord Bia’s stoofcampagne in Nederland is ‘op een laag pitje’. Daarmee wil de organisatie laten zien dat stoven niet alleen letterlijk op een laag pitje gebeurt, maar ook dat je er zelf relaxed van kunt worden. Om dit te illustreren konden de bezoekers van het Iers stooffestival letterlijk een stoofmeditatie volgen.

Bekijk stoofrecepten met Iers rundvlees op de Irish Beef-website.

Voor meer informatie:
Tilly Sintnicolaas, Bureau van Sintnicolaas, tel. 070-3851802, e-mail:tilly@bureausintnicolaas.nl of Esther Rozeboom, Catch-On creatieve communicatie, tel. 0341-455655, e-mail: esther@catch-on.nl.