Chef's Irish Beef Club in Ierland

Topchefs bereiden Iers rund- en lamsvlees op de barbecue


Voor meer beelden in hoge resolutie klik hier

Topchefs bereiden Iers rund- en lamsvlees op de barbecue.

BBQ-masterclass laat vele mogelijkheden zien

 

Met de inspirerende BBQ-masterclass op donderdag 13 juni, gaf Bord Bia, de Irish Food Board het startsein voor het zomerse barbecueseizoen. Topchefs Michel van der Kroft en Andrès Delpeut deelden hun tips & tricks met de enthousiaste aanwezigen, die thuis vol vertrouwen een lamsrack of een hele ribeye kunnen gaan bereiden.

De masterclass bij Rook & BBQ Experience Center Rookoven in Nunspeet begon met een heldere kernboodschap. “Een geslaagd barbecuegerecht begint bij kwaliteitsvlees en goede, verse ingrediënten”, zei Michel van der Kroft, chef cuisinier van tweesterrenrestaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. “Daarnaast zijn tijd, temperatuur en vooral aandacht erg belangrijk.”

Veelzijdig lamsvlees
Naast het bekende rundvlees uit Ierland stond dit keer ook lamsvlees op het menu. Andrès Delpeut, culinair manager bij Famous Flavours in Amsterdam, toonde hoe veelzijdig lamsvlees op de barbecue bereid kan worden.

“Iers lamsvlees is een fantastisch product om mee te werken. Het vlees heeft een iets donkerdere kleur, een mooie vetlaag,  en een onderscheidende, fijne smaak. De dieren lopen altijd buiten en scharrelen vrijelijk hun kostje bij elkaar van gras, kruiden en aan de Ierse kusten zelfs zeewieren. Dat alles zorgt voor vet op de botten en smaak”, legde Delpeut uit.

Delpeut pleitte om vooral de lamsrack in zijn geheel op de barbecue te bereiden en niet gesneden als koteletten. “Bak de lamsrack goed aan, want hij heeft best lang nodig. Wees daar niet te bang voor. Je wilt vlees dat niet knalrood maar rosé is, omdat het dan een betere structuur krijgt. Laat het vlees wat langer rusten en snijd het dan pas in koteletten.”

Geen loeihete barbecue
Michel van der Kroft ging aan de slag met een hele ribeye. Bij de bereiding op de barbecue is de juiste temperatuur van groot belang. “Neem de tijd en gril niet op een te hoge temperatuur,” lichtte hij toe, “anders wordt het vlees zwart vanbuiten en rood vanbinnen. Het is ook belangrijk het vlees tijdig uit de koelkast te halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo houdt het vlees zijn malsheid op de barbecue.”

Vanzelfsprekend grasgevoerd
“Ik gaar de ribeye op een lage temperatuur tot hij een kerntemperatuur van 50 graden heeft”, legt Van der Kroft uit. “Dat duurt zo’n twee uur. Daarna laat ik hem rusten voordat ik hem ga afgrillen, omdat je op die manier fantastisch mooi vlees krijgt.” Van der Kroft werkt graag met Iers vlees: “Het is puur natuur. De vele regenbuien in Ierland zijn goed voor het gras en kruiden, het voedsel van de koeien. Ik blijf graag zo dicht mogelijk bij de natuur.” Iers rundvlees kun je bij de meeste supermarkten verkrijgen, maar je kunt er ook bij de lokale slager naar vragen.

Chefs’ Irish Beef Club
Michel van der Kroft en Andrès Delpeut zijn lid van Chefs’ Irish Beef Club (CIBC). De CIBC is een internationale club van gerenommeerde chefs, die veel waardering voor Iers rundvlees en het Ierse product in het algemeen hebben. Later deze maand maken de chefs met negen andere Nederlandse chefs een door Bord Bia georganiseerde reis door Ierland, waarbij ze tal van interessante producenten ontmoeten en hun producten proeven.

Zorgeloos genieten
De masterclass werd georganiseerd door de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia, de Irish Food Board. De organisatie wil Nederlandse consumenten zorgeloos laten genieten van rund- en lamsvlees en hoopt bij hen de kennis over de juiste bereiding hiervan te verbeteren. Nederlanders eten gemiddeld zo’n 10 kilo rundvlees per jaar en Ierland is voor Nederland een belangrijke leverancier van rundvlees. Het Ierse lamsvlees is op bescheidener schaal in Nederland te vinden.

Bord Bia’s kwaliteitsborgingsysteem SBLAS
De herkomst van het vlees was een belangrijk onderdeel van de masterclass. Rund- en lamsvlees dat uit Ierland komt voldoet aan de strenge criteria van kwaliteitsborgingsysteem SBLAS (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme) van Bord Bia. Voedselveiligheid, duurzaamheid, milieubescherming en traceerbaarheid zijn de vier hoekstenen van het Ierse kwaliteitssysteem voor rund- en lamsvlees. SBLAS is een streng en onafhankelijk gecontroleerd certificatiesysteem. Voor afnemers van Iers rund- en lamsvlees over de hele wereld is SBLAS een belangrijke garantie.

Voor meer informatie:
Tilly Sintnicolaas, Bureau van Sintnicolaas, tel. 070-3851802, e-mail: tilly@bureausintnicolaas.nl of Esther Rozeboom, Catch-On creatieve communicatie, tel. 0341-455655, e-mail: esther@catch-on.nl.