Chefs’ Irish Beef Club betsaat uit topkoks allemaal een bewuste keuze voor Iers rundvlees hebben gemaakt

Koninklijk paar krijgt uitleg over Iers nationaal duurzaamheidsprogramma


Voor meer beelden in hoge resolutie klik hier

Koninklijk paar krijgt uitleg over Iers nationaal duurzaamheidsprogramma

 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, op dit moment op staatsbezoek in Ierland, werden vandaag door Bord Bia, de Irish Food Board bijgepraat over Origin Green, het duurzaamheidsprogramma van de Ierse landbouw- en voedingsmiddelenindustrie. Padraig Brennan, directeur Meat, Food & Beverages gaf het koninklijk paar uitleg over de opzet en resultaten van het vooruitstrevende en succesvolle programma.

Het koninklijk paar is van 12 tot en met 14 juni op staatsbezoek in Ierland op uitnodiging van president Michael D. Higgins. Ierland geniet een sterke reputatie als exporteur van duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen en ingrediënten, met als belangrijke pijlers zuivel en rundvlees.

Wereldleider
In 2012 lanceerde Bord Bia het vooruitstrevende Origin Green-programma, dat de hele Ierse voedingsmiddelenindustrie beslaat. Ierland toonde daarmee de ambitie binnen enkele jaren wereldleider te worden in duurzaam geproduceerde voedingsmiddelen. Wereldwijd is dit duurzaamheidsprogramma het enige in zijn soort dat op nationale schaal werkt en de overheid en particuliere sector verenigt. Origin Green is een succes gebleken.

Origin Green is een onafhankelijk gecontroleerd programma dat alle niveaus van de keten beslaat. Het stelt Ierse boeren, voedselproducenten en retail- en foodservicebedrijven in staat meetbare duurzaamheidsdoelen vast te stellen en te bereiken. “Boeren zien dat werken aan duurzaamheid en efficiëntie samengaan. De inspanningen om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te verlagen, leveren ook financiële voordelen op”, legde Brennan uit. Producenten die Origin Green onderschrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van de totale export van Ierse voedingsmiddelen.

Export naar Nederland
Nederland is een gezonde groeimarkt voor de Ierse voedingsmiddelenindustrie. Belangrijke pijlers zijn zuivel en rundvlees, die in 2018 respectievelijk goed waren voor een exportwaarde van 509 miljoen euro en 200 miljoen euro. Iers rundvlees heeft een sterke en herkenbare positie op de Nederlandse markt. Het vlees is afkomstig van zo’n 52.000 kleinschalige familiebedrijven, die van generatie op generatie gaan en hun koeien het grootste deel van het jaar buiten laten grazen. Deze 52.000 Ierse rundveehouders nemen deel aan het Origin Green-programma via Bord Bia’s Sustainable Quality Assurance Scheme.

Voor de beelden in hoge resolutie klik hier.

Voor meer informatie:
Tilly Sintnicolaas, Bureau van Sintnicolaas, tel. 070-3851802, e-mail: tilly@bureausintnicolaas.nl of Esther Rozeboom, Catch-On creatieve communicatie, tel. 0341-455655, e-mail: esther@catch-on.nl.