Voorproeven met Ierse ambassadeur en topchefs

Voorproeven met Ierse ambassadeur en Nederlandse topchefs in Amstel hotel

FVBF120319-0242lr-9900000000079e3c

Vlnr. Gerrit Greveling, Ierse ambassadeur Kevin Kelly, Jan Klein, Roisin O’Sullivan, Roger Rassin, Alain Alders
Klik hier voor meer beeldmateriaal in hoge resolutie

Aftrap St. Patrick’s Day

Op zondag 17 maart is het St. Patrick’s Day, hét feest van alle Ieren wereldwijd. De Ierse ambassadeur Kevin Kelly, executive chef Rogér Rassin, enkele Nederlandse chefs van de Chefs’ Irish Beef Club en tal van Ierlandfans kregen op dinsdag 12 maart een uitgebreid Iers voorproefje in het InterContinental Amstel hotel. Met een hoofdrol voor Iers rundvlees.

Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor de Ieren. Steeds meer Ierse producten vinden hun weg naar de Nederlandse consument. Vorig jaar steeg de export naar ons land met 10 procent naar 968 miljoen euro. De Ierse ambassadeur Kelly is zeer te spreken over de groeiende agrifoodexport naar ons land. “Nederlanders en Ieren zijn goede businesspartners. Wij staan vergelijkbaar in het leven. Wij zijn beiden altijd oplossingsgericht.” De ambassadeur benadrukte verder het unieke van de nationale feestdag St. Patrick’s Day, die wereldwijd, massaal wordt gevierd. Welk ander land kan dat zeggen? 

Rundvlees van koeien uit de wei
Rundvlees is voor Nederlanders het belangrijkste en meest herkenbare Ierse product – de exportwaarde ervan betrof 200 miljoen euro in 2018. Iers rundvlees is afkomstig van zo’n 50.000 kleinschalige boerenbedrijven. Deze familiebedrijven, die van generatie op generatie gaan, laten hun koeien het grootste deel van het jaar buiten grazen. 75 procent van hen doet dat minimaal 8 maanden. “Koeien in de wei houden is in ons landschap van overvloedig grasland en ons vochtige klimaat een traditie die eeuwen teruggaat, maar wel met zijn tijd is meegegaan”, verduidelijkte Roisin O’Sullivan, vertegenwoordiger van Bord Bia, de Irish Food Board. “De boeren produceren volgens de hoge standaard van ons SBLAS-kwaliteitsborgingsysteem. De pijlers van het SBLAS-systeem zijn dierenwelzijn, diergezondheid, milieubescherming, traceerbaarheid, voedselveiligheid en duurzaamheid.”

FVBF120319-0255lr-990000000003cf3c

Groeiend aanbod Ierse producten
Op Ierlands graslanden grazen ook het grootste deel van het jaar melkkoeien, die aan de basis van een hoogwaardige zuivelindustrie staan. Steeds meer boerenkazen, yoghurts en sinds kort de bekende Kerrygold-boter zijn verkrijgbaar in Nederlandse speciaalzaken en supermarkten. Het succes van de bekende Ierse crèmelikeuren is uiteraard deels te danken aan de Ierse room.

Ierse whiskey is wereldwijd de snelst groeiende sterke dranksoort. Nederland is een belangrijke afzetmarkt voor zowel het bekende Jameson als Teeling, een nieuwe whiskeydistilleerderij uit Dublin. En net zoals in Nederland laat de Ierse bier- en ciderbranche veel innovaties zien. De makers van het wereldberoemde Guinness lanceerden recent Guinness Nitro IPA, een hoppig bier met Guinness-gist.

Ook in het koek- en banketschap doen de Ieren het goed, met onder meer handgemaakte chocoladerepen, cakes en Granola-biscuits.

FVBF120319-0513lr-6b40efce3bff3cd1

Tips van de topchef
Rundvlees uit Ierland is een kwaliteitsproduct. Om dit vlees ook thuis in de keuken goed te kunnen bereiden, gaf Rogér Rassin – lid van de Chefs’ Irish Beef Club – in zijn keuken enkele bereidingstips en -tricks aan de aanwezigen in het Amstel hotel. Zo benadrukte hij stoofvlees vooral niet te koken, maar op een lage temperatuur te laten sudderen, hoe langer hoe beter.

Meer informatie:
Voor meer informatie: e-mail tilly@bureausintnicolaas.nl, tel 06-46611099, of e-mail esther@catch-on.nl, tel. 06-22400955.