Invriezen

Invriezen

Gaat invriezen ten koste van de kwaliteit van het vlees? Nee! Wel is het belangrijk ervoor te waken dat het vlees niet nogmaals wordt ingevroren. Bij ontdooien komt namelijk vleesvocht vrij. Na de eerste keer is dat niet erg. Als je het vlees echter nog een keer invriest, loopt de malsheid en smaakintensiteit merkbaar terug. Verstandiger is het om eenmaal ontdooid vlees te bereiden en het daarna in te vriezen. Bij twijfel of vlees van de slager of supermarkt al eens ingevroren is geweest, vraag ernaar bij je slager!

Invriezen

Het is belangrijk om je aankoop zo snel mogelijk op de koudste plek in de vriezer te leggen. Wanneer het invriezen te traag verloopt, beschadigt de celwand van het vlees doordat de sappen grote kristallen hebben gevormd. Dit wordt zichtbaar bij het ontdooien. Het vochtverlies is groter dan nodig, in feite zie je de smaak uit het vlees druppen. Zonde! Vries vlees bij voorkeur in in een schone vriezer, op een temperatuur van -18 graden Celsius of kouder.

Ontdooien

Waar invriezen snel moet gebeuren, geldt het tegenovergestelde voor ontdooien. Nooit doen: in warm water, op de verwarming of in de zon! Dat is slecht voor de smaak en goed voor de aanwas van bacteriën. Wel goed: leg het ingevroren vlees één dag voor gebruik onderin de koelkast, de sappen blijven op die manier optimaal bewaard. Ontdooien in de magnetron is een optie voor kleinere stukken vlees (niet voor groot vlees, dat blijft in de kern bevroren), al heeft het wel degelijk invloed op de kwaliteit.