Hoe wil je je steak?

Hoe wil je je steak?

Rood, rosé of doorbakken?

Wie in een restaurant een biefstuk bestelt, krijgt de vraag of je hem rood, rosé of doorbakken wilt. In het Engels spreekt men van ‘rare’, ‘medium’ of ‘welldone’ en in het Frans klinkt het helemaal eetlustopwekkend: ‘bleu’, ‘saignant’ of ‘a point’. Al deze termen duiden op de gaarheid van het vlees, maar indirect ook op de smaak. Gaarheid beïnvloedt namelijk de textuur en daarmee de smaak. Zoals we allemaal weten is dat laatste iets zeer persoonlijks, vandaar dat de vraag hoe we onze biefstuk willen belangrijk is. Precieze tijden aangeven voor de verschillende gaarheden is lastig. We hebben te maken met de dikte van het vlees en de temperatuur waarmee het de pan in gaat.

Voor een biefstuk van 100 gram geldt de vuistregel:

  • 2-4 minuten rood
  • 4-6 minuten rosé en
  • 6-8 minuten doorbakken