Bewaren

Bewaren

De ideale temperatuur om vlees in de koelkast te bewaren ligt tussen de 2 en 5 graden Celsius.

Rundvlees is maximaal 4 dagen houdbaar in de koelkast. Lamsvlees: 3 tot 4 dagen. Varkensvlees en kalfsvlees: 2 dagen.
Gehakt en gehaktproducten: dezelfde dag bereiden.
Belangrijk: leg het vlees op de koelste plek in de koelkast.

Hoe groter een stuk vlees, hoe langer het goed blijft in de vriezer. Bij een ideale temperatuur van minimaal -18 graden Celsius zijn dit de houdbaarheidsdata:

  • Rundvlees : max. 6 maanden.
  • Kalfsvlees, varkensvlees en lamsvlees: max. 3 maanden.
  • Gehakt en gehaktproducten: max. 2 maanden.
  • Vlees dat bereid is: 2 a 3 maanden.

Veilig met vlees

Vlees is een mooi en ambachtelijk product. Dat verdient zorg en respect. Houd deze punten in de gaten bij het werken met vlees:

  • Let in de winkel op de houdbaarheidsdatum én het feit dat de verpakking van het vlees heel is.
  • Bewaar vlees gekoeld, op die manier krijgen bacteriën geen kans. In de zomer is het raadzaam vlees na aankoop in een koeltas naar huis te vervoeren.
  • In de keuken met rauw vlees bezig? Regelmatig handen wassen. Leg bereid vlees niet op een plank waar eerder onbereid vlees op heeft gelegen en gebruik hetzelfde mes niet bij verschillende handelingen.
  • Ontdooi bevroren vlees nooit in warm water, op de verwarming of in de zon! De sappen lopen er te snel uit en bacteriën hebben vrij spel.
  • In de magnetron ontdooid vlees moet nog op dezelfde dag worden bereid. Maar beter is vlees een dag van tevoren in de koelkast te laten ontdooien.
  • Vermijd (indirect) contact tussen rauw en bereid vlees. Dat kan via borden, schalen en kookgerei als messen. Ook snijplanken zijn berucht. Maak die steeds goed schoon.
  • Houd ook de koelkast goed schoon, dan blijven verse producten langer goed doordat bacteriën en schimmels minder kans hebben.