Grill- en BBQ-tips

De volle smaak van Iers rundvlees proef je op z’n best als het van de BBQ komt. De rook en de schroeilucht zorgen daarvoor. Bovendien is barbecuen gezond en gezellig, dus come on, naar buiten! Een paar tips:

  • Laat het vlees voor bereiding op kamertemperatuur komen.
  • Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is voordat het vlees er wordt opgelegd.
  • Als je het gerecht insmeert met olie, wordt het gelijkmatig gaar en plakt het niet aan het grillrooster.
  • Marinades bevatten soms suiker, en dat verbrandt snel tijdens het barbecuen. Opletten dus en draai het vlees regelmatig om!
  • Prik nooit onnodig in het vlees.
  • Verwijder verbrande stukjes van de gerechten voor het opdienen.
  • Leg nooit gegrild eten op schalen of borden waar rauw vlees op heeft gelegen.
  • Laat het vlees een paar minuten rusten als het van de barbecue komt. Dit komt de smaak ten goede.
  • Ook heel lekker op de bbq: groenten. Wilde Ierse paddestoelen bijvoorbeeld… maar we kunnen ons voorstellen dat je die niet bij de hand hebt. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld groene asperges of even voorgekookte wortels die in een olie met citroen/zout-badje hebben gelegen. Salade erbij, enjoy!

Het meest geschikte vlees voor de BBQ:

  • Gemarmerd vlees (ribeye, entrecote)
  • Minder sappige steaks (bijvoorbeeld van het zijstuk) zijn ideaal om te marineren. Gebruik in de marinade een zuurtje, zoals fruitsap, wijn of azijn.
  • Een goede hamburger heeft alleen een goed vuur nodig. Druk er zeker niet op met een spatel, dan verliest hij zijn sap.
  • De ideale biefstuk op de BBQ? Laat het vlees op kamertemperatuur komen en zout het net voor het grillen. Dunne biefstukken zijn na totaal 2 minuten al medium gebakken. Dikkere biefstukken moet je wat langer bakken. Een ossenhaas van een paar centimeter dik kan wel 7 tot 9 minuten nodig hebben. Laat het vlees na afloop 5 á 10 minuten rusten in aluminiumfolie, zodat de vleessappen zich mooi verspreiden. Mouthwatering!