• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    160 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoofpotje met pompoen, Iers rundvlees en gremolata

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 5 el olijfolie
  • 2 grote uien, in parten
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 600 ml groentebouillon
  • 5 el zwarte olijven zonder pit
  • 1 potje kappertjes, uitgelekt
  • 1 blikje ansjovis, uitgelekt
  • 10 g peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 4 el panko (Japans broodkruim)

Bereidingswijze

  1. Halveer de pompoen in de lengte en schep met een lepel de zaadlijsten eruit. Laat de schil aan de pompoen, snijd het vruchtvlees in parten van 1½ cm dik en halveer ze.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe aan de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de pompoen en de Italiaanse kruiden toe en roerbak 5 minuten. Doe het vlees terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en leg er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete bouillon toe.
  4. Snijd voor de gremolata de blaadjes van de peterselie fijn. Snij de teen knoflook zo fijn mogelijk. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de panko met de knoflook goudbruin. Voeg de peterselie toe en bak 1 minuut mee. Laat afkoelen op een bord.
  5. Snijd de ansjovis fijn. Voeg de laatste 10 minuten de ansjovis, olijven en kappertjes toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi vlak voor serveren met de gremolata.

Tip: We gebruiken panko omdat het lekker en makkelijk is. Je kunt natuurlijk ook zelf broodkruim maken van oud brood. Even verkruimelen in de keukenmachine en klaar.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?