• Recept voor:
    4 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Stoof met Iers rundvlees, tuinerwten, citroen en munt

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, uit een pot of van een bouillonblokje) + extra
  • 2 takjes verse munt
  • 100 g fetakaas
  • 300 g verse tuinerwten (of diepvries*)
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • stoofpan
.

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van de olijfolie in de pan, doe de prei erbij en roerbak 2 minuten. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Doe het vlees weer terug in de pan samen met het citroensap (bewaar het rasp voor later) en 500 ml kippenbouillon. Breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Snij de blaadjes van de munt fijn. Voeg 3 minuten voor serveren de tuinerwten toe, verkruimel de feta erboven en bestrooi de stoof met de munt en de citroenrasp.

Serveer de stoof met gekookte nieuwe aardappelen of krieltjes. * Gebruik je diepvrieserwten, kook ze dan van tevoren 2 minuten voordat je ze toevoegt aan de stoof. Koelt het vlees minder af en blijft het lekker mals.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?