• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Provençaalse stoof met Iers rundvlees en cantharellen

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • 2 sjalotten, in halve ringen
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 200 ml witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • 4 el kapperappeltjes
  • 5 el groene olijven zonder pit
  • 200 g cantharellen
  • 20 g boter
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • stoofpan

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees met de mosterd rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olie in de pan, doe de knoflook en sjalot erbij en roerbak 3 minuten. Voeg de prei met de Provençaalse kruiden toe en roerbak 2 minuten mee. Doe het vlees weer terug in de pan, schenk de wijn erbij, voeg het laurierblaadje en 300 ml water toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra heet water toe. Voeg de laatste 10 minuten de kapperappeltjes en olijven aan de stoof toe. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  3. Veeg de cantharellen schoon met keukenpapier. Verhit een koekenpan en doe de boter erin. Bak de cantharellen op hoog vuur in circa 6 minuten beetgaar. Voeg ze vlak voor serveren toe aan de stoof, bestrooi met de lente-ui en serveer direct.

TIP: Cantharellen zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Vervang ze door andere paddenstoelen. Bijvoorbeeld shiitake, niet echt Provençaals maar hebben wel een goeie smaak.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?