• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Mediterraans stoofpotje met aubergine en Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 1 el bloem
  • 3 el olijfolie
  • 3 uien, in ringen
  • 2 takjes verse oregano
  • 600 ml kippenbouillon
  • 2 kleine aubergines
  • 450 g tuinbonen
  • 10 g platte peterselie
  • 150 g fetakaas

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Bestrooi het vlees licht met de bloem. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Verhit de rest van olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de oregano en 500 ml kippenbouillon. Breng aan de kook. Snijd ondertussen de aubergine in plakken van 1 cm dik en snij de plakken in vieren. Voeg toe aan de stoof. Snijd de peterselie fijn en doe de helft erbij. Leg de deksel op de pan en stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Gebruik de kleinste pit van het fornuis en zet er eventueel een vlamverdeler tussen. Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete kippenbouillon toe.
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg als het eenmaal kookt de bevroren tuinbonen toe. Kook ze 4 minuten, giet ze af en spoel ze onder koud stromend water af. Maak met een mesje een sneetje in het lichtgroene vliesje en duw de boontjes eruit. Dubbeldop zo alle tuinboontjes. Heb je hier geen zin, doe het dan lekker niet. Kwestie van beter kauwen.
  4. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Voeg vlak voor serveren de tuinboontjes toe, verkruimel de feta erboven en bestrooi de stoof met de rest van de peterselie.

Tip: Serveer de stoof met rijst of verse pitabroodjes.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?