• Recept voor:
    5 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Stoven

Italiaanse cacciatore stoof met Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 600 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 3 el olijfolie
  • 3 rode uien, in parten
  • 1 teen knoflook, gehalveerd
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 200 ml lichte, rode wijn
  • 4 pruimtomaten
  • 1 grote courgette
  • 2 takje verse basilicum
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ovenbestendige stoofpan

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  3. Verhit de rest van olie in de pan, doe de uien erbij en roerbak 3 minuten. Doe het vlees weer terug in de pan samen met de gehalveerde teen knoflook, de tijm, de tomatenblokjes, wijn en 200 ml water. Breng aan de kook. Zet de pan als de stoof aan de kook is afgedekt in de oven. Stoof het vlees in circa 2 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Schep af en toe om. Voeg indien nodig extra heet water toe.
  4. Snij na bijna 2 uur de pruimtomaten in parten. Halveer de courgette in de lengte en snijd het vruchtvlees in plakken. Voeg ze de laatste 10 minuten toe aan de stoof, zorg dat de courgette nog een beetje een bite houdt. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi voor serveren met basilicumblaadjes.

TIP: Serveer de stoof met gebakken gnocchi, knapperig brood of pasta naar keuze. TIP: Heb je geen oven of een goede pan die in de oven past, je kunt uiteraard dit gerecht ook op het fornuis maken. Zet de pan op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler ertussen en stoof het vlees in circa 2 uur gaar.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?