• Recept voor:
    6 personen
  • Bereiding:
    220 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Feestelijk, Van de chef, Stoven

Gestoofde Ierse runderwang (chef-kok Martijn Kajuiter)

Ingrediënten

  • 6 runderwangen à 200 g (of 1,2 kg runderriblappen), op kamertemperatuur
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 11/2 el bloem
  • 200 g boter
  • 3 stronken prei, zonder het groen
  • 150 g gerookte spekreepjes
  • 500 ml Guinnes bier
  • 375 ml runderbouillon
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 8 Portobello paddenstoelen
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Aardappelpuree

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 70 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 12 lente-uitjes
  • 1 el maizena of allesbinder

    Garnering

  • peterselie en kervel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Bestrooi de runderwangen met zout, peper, Provençaalse kruiden en de bloem. Verhit 100 gram boter in de stoofpan en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Neem het vlees met een schuimspaan uit de pan.
  2. Snij de prei in stukken van 4 cm. Bak de prei met de spekreepjes 3 minuten en schenk dan het bier en de bouillon erbij.
  3. Doe het vlees terug in de pan en voeg de rozemarijn, tijm en knoflook toe. Leg de deksel op de pan, zet ‘m in de oven en stoof het vlees in circa 3 uur zacht en helemaal gaar (langer kan altijd). Schep af en toe om. Voeg indien nodig wat extra hete bouillon toe.
  4. Snijd de paddenstoelen in vieren en voeg ze het laatste uur toe.
  5. Schil ondertussen de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en breng ze met water en zout naar smaak aan de kook. Kook ze in circa 20 minuten gaar. Giet ze af.
  6. Breng de laatste 5 minuten van de puree de melk met de slagroom en 50 gram boter aan de kook. Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes. Maak met behulp van een pureeknijper of –stamper of een zeef (duw de aardappelen erdoor) een puree van de aardappelen en roer het hete roommengsel erdoor. Meng de lente-uitjes erdoor. Verdeel de rest van de boter in blokjes over de puree zodat er ‘plasjes’ boter ontstaan.
  7. Schenk de saus door een zeef en verwarm het in een steelpan. Roer de maizena of allesbinder los met 2-3 eetlepels water tot een glad papje. Voeg het toe aan de saus en kook tot een mooie gebonden saus.

Serveertip: Leg op elk bord wat stukken prei, portobello en een stuk vlees en schenk er wat saus over. Garneer met de groene kruiden. Serveer met de aardappelpuree.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?