• Recept voor:
    6 personen
  • Bereiding:
    150 min.
  • Soort gerecht:
    Hoofdgerecht, Feestelijk, Stoven

Brasato al Barolo met Iers rundvlees

Ingrediënten

  • 800 g rib- of sukadelappen (Iers rundvlees), op kamertemperatuur
  • 1 fles Barolo (750 ml)
  • 2 middelgrote winterwortels
  • 3 uien
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 takjes verse tijm + extra voor garnering
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 150 g pancetta (in plakjes)
  • 1 bol knoflook
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Verder nodig:

  • ovalen stoofpan
  • keukentouw

Bereidingswijze

  1. Leg de stukken vlees op elkaar en bind het op met keukentouw, maak er een platte rollade van. Schrap de wortels en snij ze in plakjes. Snij de ui in dunne parten en de bleekselderij in plakjes. Leg het vlees en de groente in een schaal en schenk de wijn erover. Voeg de tijm, rozemarijn, laurier en peperkorrels toe en laat afgedekt 6 uur marineren.
  2. Neem het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  3. Snijd de bovenkant (circa 1/3) van de bol knoflook.
  4. Verhit de olijfolie met de boter in de stoofpan en bak de pancetta 4 minuten. Leg het stoofvlees in de pan en bak rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met zout naar smaak, schenk de marinade erbij, leg de knoflook in de pan en breng aan de kook. Stoof het vlees in circa 1,5 uur gaar (het vlees moet zacht zijn maar niet helemaal uit elkaar vallen).
  5. Breng indien nodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer met de extra takjes tijm.

Serveertip Lekker met een romige puree van aardappel en knolselderij met crème fraîche en rode kool.

Meer inspiratie

Waarom Iers rundvlees?

  • Onze runderen lopen bijna het hele jaar buiten heerlijk te grazen. Al dat verse gras, een ideaal klimaat en volop lichaamsbeweging zorgt voor heerlijk mals vlees.

  • De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt ervoor dat het vlees een mooie vetmarmering heeft. Hierdoor krijgt het Ierse rundvlees een volle intense smaak. Ideaal voor de stoofpot!

  • Iedereen heeft het tegenwoordig over het belang van duurzaamheid. Ook in Ierland. Alleen niet sinds een aantal jaar, nee al eeuwenlang. In Ierland is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Waar is Iers rundvlees te koop?