Grillen en BBQ

Grillen

Grillen is hetzelfde als roosteren: het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue. Zie voor BBQ het tapje BBQ.

Hoe grill je Iers rundvlees het beste?

  • Haal het vlees een half uurtje van de te voren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Warm de grill(pan) goed voor.
  • Kruid het Ierse rundvlees, maar gebruik geen zout omdat dit het vocht aan het vlees onttrekt waardoor de buitenkant vochtig vocht, het vlees niet goed kan dichtschroeien en zo geen mooie kleur krijgt.
  • Leg het vlees op of tussen de grill. Keer het vooral niet te snel. In eerste instantie plakt het vlees vast aan de pan, maar het laat vanzelf los. Keer het vlees dan pas om!

BBQ

BBQ-en is het op een ‘open’ vuur dichtschroeien en garen van vlees (op houtskool, briketten of gas).
Je hebt bij BBQ-en twee methoden die gebruikt worden. De directe methode en de indirecte methode.

De directe methode staat gelijk aan grillen: het voedsel wordt direct boven de hittebron gegrild. De techniek is geschikt voor vlees dat in minder dan 25 minuten gaar is. Denk aan een heerlijke T-bone steak of ribeye (2 cm dikte, 4-6 min bereiding)
of sappige burgers (2 cm dikte, 8-10 min bereiding).

Bij de indirecte methode ligt het voedsel niet direct boven de warmtebron. Die is elders in de barbecue, en de deksel houdt de hitte vast. Zo wordt het eten langzaam en gelijkmatig op een vaste temperatuur gegaard, net als in een heteluchtoven. Het is dan ook niet nodig het eten om te draaien. Dit is geschikt voor voedsel dat 25 minuten of meer grilltijd nodig heeft. Een flink Iers runderbraadstuk is hiervoor perfect (2 ½ kg, 1 ½ uur bereiding).

Het combineren van de directe en indirecte methode is perfect voor vlees dat eerst aangebraden moet worden en vervolgens afgegaard. De hittebron bevindt zich aan de ene kant van de barbecue, de andere kant blijft leeg. Rooster het Ierse rundvlees boven het vuur, zodra het mooi dichtgeschroeid is, en leg het dan aan de andere kant van het rooster. Met de indirecte methode garen we het na, eventueel kan tegelijk boven het vuur groente worden klaargemaakt. De combinatie van direct en indirect is perfect voor een dik stuk T-bone steak of ribeyes aan een stuk (5 cm dikte, bereiding: 6-8 min direct, 9-10 min indirect).

Hoe bereid je Iers rundvlees het beste op de BBQ?

  • Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
  • Warm de barbecue goed voor, zodat het houtskool gloeit en niet meer brandt.
  • Dep het vlees eerst droog met keukenpapier. Kruid het vlees, maar zout het niet. Zout kan vocht onttrekken aan het vlees. Het vlees wordt dan vochtig waardoor het niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt.
  • Leg het vlees op het barbecuerooster. Keer het vooral niet te vlug. In eerste instantie plakt het vlees vast, maar het laat vanzelf los als het is dichtgeschroeid.
  • Laat vlees dat nog niet wordt gebruikt op een koele plaats staan en leg het vooral niet in de hete zon. Op deze manier krijgen bacteriën geen kans zich te vermenigvuldigen.

Klik hier voor meer Grill- en BBQ tips