Bakken

 

Bakken

Wat is eigenlijk precies ‘bakken’? Bakken is het in een open pan op een hoog vuur bruin en helemaal of gedeeltelijk gaar maken van vlees. Voor een lekkere bruine buitenkant is het belangrijk het vlees goed droog te deppen.

Hoe bak je Iers rundvlees?

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier.
  • Gebruik een pan die niet te groot is en niet te klein: in een te grote pan verbrandt de boter en in een te kleine pan wordt het vlees niet gelijkmatig gebakken.
  • Doe boter in de pan, laat die op een hoog vuur uitbruisen en licht bruinen. Schroei het vlees aan weerszijden dicht en draai vervolgens het vuur iets lager. Blijf met het vlees over de bodem van de pan schuiven en keer het regelmatig. Niet doen: prikken met een vork in het vlees. Gebruik liever een spatel of vleestang. Bak het vlees tot het bijna gaar of geheel gaar is (hangt af van de vleessoort). Neem het vlees uit de pan en doe er naar smaak direct zout op; laat het vlees even rusten en blus ondertussen de bakboter af met water of ander vocht, zoals wijn of bouillon, voor een smakelijke jus.