Bereidingswijze

Iers rundvlees kun je op verschillende manieren bereiden. Iedere bereidingswijze geeft een andere unieke smaak aan het vlees.

Verschillende Bereidingswijze rundvlees

Rauw

Bij rauw vlees is de kwaliteit belangrijk. Het vlees moet uitermate vers zijn en lekker van smaak.
Bij rauwe consumptie is het erg belangrijk een hoog kwalitatief stuk vlees te nemen. Iers rundvlees voldoet daar bij uitstek aan.

Bakken

Wat is eigenlijk precies ‘bakken’? Bakken is het in een open pan op een hoog vuur bruin en helemaal of gedeeltelijk gaar maken van vlees. Voor een lekkere bruine buitenkant is het belangrijk het vlees goed droog te deppen.

Braden

Wat is het verschil tussen bakken en braden? Bij braden wordt het vlees eerst ‘aangebraden’. Daarna wordt er vocht toegevoegd en gaart het vlees in een gedeeltelijk open of gesloten pan of oven.

Grillen en BBQ

Grillen is hetzelfde als roosteren: het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue. Zie voor BBQ het tapje BBQ.

Stoven

Stoven is het gaar maken van vlees in een gesloten (braad)pan, nadat het is dichtgeschroeid op een laag tot matig vuur met een mengsel van groenten en kruiden en een geurige vloeistof (bijvoorbeeld bouillon, wijn, cider of bier). Tijdens de stooftijd wordt het vlees tegen de kook aan gehouden (de temperatuur mag niet boven de 90˚C komen), waardoor het extra zacht en smakelijk wordt.

Roerbakken

Roerbakken is het snel bakken van vlees, vis en/of groente, in een kleine hoeveelheid vet op een zeer hoog vuur. Het handigst werkt roerbakken in een wok (met 1 steel) of een wadjan (met twee handvaten). Het vlees moet in kleine stukken worden gesneden.