Ossenhaasrolletjes met citroen aioli, Italiaanse stijl

4 personen
90 minuten

Ingrediënten

    • 500 g ossenhaas
    • 2 tenen knoflook, gesneden
    • 1 tl grof geplette zware peperkorrels
    • 2 takjes tijm, gebroken
    • 2 rode bieten, geschild en heel dungesneden (gaat het beste met een keukenrasp)
    • 1 bos radijsjes, heel dungesneden (gaat het beste met een keukenrasp)
    • 100 g verse waterkers

CITROEN AIOLI

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Snuf basterdsuiker
  • Fijn geraspte schil van een halve citroen
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 100 ml olijfolie
  • Romige mierikswortel, om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

    • 500 g ossenhaas
    • 2 tenen knoflook, gesneden
    • 1 tl grof geplette zware peperkorrels
    • 2 takjes tijm, gebroken
    • 2 rode bieten, geschild en heel dungesneden (gaat het beste met een keukenrasp)
    • 1 bos radijsjes, heel dungesneden (gaat het beste met een keukenrasp)
    • 100 g verse waterkers

CITROEN AIOLI

  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 tl witte wijnazijn
  • Snuf basterdsuiker
  • Fijn geraspte schil van een halve citroen
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 100 ml olijfolie
  • Romige mierikswortel, om te serveren

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf het vlees helemaal in met olijfolie en leg in een ondiepe, niet metalen schaal met de knoflook, geplette peperkorrels en tijm. Wrijf het vlees hier helemaal mee in en dek de schaal af met vershoudfolie. Marineer het ten minste 1 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast.
  2. Om de citroen aioli te maken, breek je een ei in de keukenmachine, voeg de knoflook, een halve theelepel zout, azijn, suiker, citroenschil, mosterd en de helft van de olijfolie toe. Doe de deksel op de machine en draai 10 seconden.
  3. Laat het mengsel een paar seconden staan, zet de machine weer aan en giet de rest van de olijfolie en zonnebloemolie in een dunne, gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine. Dat zal 25-30 seconden duren. Zet de machine uit, haal de deksel eraf, schraap de zijkanten schoon en draai nog eens 2-3 seconden, voeg dan zout en peper naar smaak toe. Schep in een kom, dek dan af en zet koel tot gebruik.
  4. Als je klaar bent om te grillen en je maakt gebruik van een kolenbarbecue, steek deze 30 minuten voordat je gaat koken aan. Als je gebruik maakt van een gasbarbecue, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Je kunt ook een grill- of braadpan gebruiken. Verwijder de overtollige marinade met een kwastje van het vlees en grill het vlees 5 minuten boven de hete kolen, draai het regelmatig totdat de buitenkant mooi bruin is, leg het vlees vervolgens op een schaal en laat het tot 30 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees zo dun mogelijk en schik dit op een schaal. Nodig de gasten uit om een plakje vlees in te smeren met een beetje mierikswortelsaus. Leg de dunne plakjes rode biet, de radijs en waterkers op het vlees, rol het op en doop dit in je eigen schaaltje citroen aioli.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf het vlees helemaal in met olijfolie en leg in een ondiepe, niet metalen schaal met de knoflook, geplette peperkorrels en tijm. Wrijf het vlees hier helemaal mee in en dek de schaal af met vershoudfolie. Marineer het ten minste 1 uur op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast.
  2. Om de citroen aioli te maken, breek je een ei in de keukenmachine, voeg de knoflook, een halve theelepel zout, azijn, suiker, citroenschil, mosterd en de helft van de olijfolie toe. Doe de deksel op de machine en draai 10 seconden.
  3. Laat het mengsel een paar seconden staan, zet de machine weer aan en giet de rest van de olijfolie en zonnebloemolie in een dunne, gelijkmatige straal door de invoerbuis van de keukenmachine. Dat zal 25-30 seconden duren. Zet de machine uit, haal de deksel eraf, schraap de zijkanten schoon en draai nog eens 2-3 seconden, voeg dan zout en peper naar smaak toe. Schep in een kom, dek dan af en zet koel tot gebruik.
  4. Als je klaar bent om te grillen en je maakt gebruik van een kolenbarbecue, steek deze 30 minuten voordat je gaat koken aan. Als je gebruik maakt van een gasbarbecue, steek deze dan 10 minuten van tevoren aan. Je kunt ook een grill- of braadpan gebruiken. Verwijder de overtollige marinade met een kwastje van het vlees en grill het vlees 5 minuten boven de hete kolen, draai het regelmatig totdat de buitenkant mooi bruin is, leg het vlees vervolgens op een schaal en laat het tot 30 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees zo dun mogelijk en schik dit op een schaal. Nodig de gasten uit om een plakje vlees in te smeren met een beetje mierikswortelsaus. Leg de dunne plakjes rode biet, de radijs en waterkers op het vlees, rol het op en doop dit in je eigen schaaltje citroen aioli.