Ons rundvee

In Ierland staan de runderen bijna het hele jaar in de wei en scharrelen zo hun eigen ‘natuurlijke’ kostje bij elkaar. Doordat ze veel bewegen en gras eten wordt het vlees heerlijk mals. Tegelijkertijd is het ook duurzaam, diervriendelijk en gezond!

Ierland heeft een sterke rundveestapel die voornamelijk bestaat uit een oorspronkelijke rassen en een aantal kruislingrassen. De oorspronkelijke traditionele rassen zijn de Aberdeen Angus en de Hereford. Deze koeien zijn echte vleeskoeien in tegenstelling tot de melkkoeien die we in Nederland veel hebben.

Sinds tientallen jaren zijn hier meerdere rassen bijgekomen door het importeren van continentale rassen. Zo zie je nu de Charolais, Limousin en Simmental ook veel in de Ierse weide.

Hebben die rassen allemaal een eigen smaak? Misschien voor de extreme fijnproever… maar de smaak van Iers rundvlees heeft toch vooral te maken met het dieet van het dier en in mindere mate met ras. In Ierland bestaat dat dieet uit gras en klaver.

  • Aberdeen Angus

    Aberdeen Angus

    Een Aberdeen Angus is een grote koe met een gemoedelijk karakter. Hij heeft relatief korte benen en geen hoorns. De meeste zijn zwart (black angus), maar je ze ook met een rode vacht (red angus). De Angus is bekend om de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Dit komt door de goede “marmering” van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaakaroma’s vasthoudt, wat het zo lekker maakt.

  • Charolais

    Charolais

    De Charolais is een van de grootste en oudste vleesrassen van de wereld. Het is van oorsprong een Frans ras. En wordt veel geïmporteerd in Ierland. Deze crèmekleurige robuuste koe leeft graag in een kudde. Hij groeit hard en heeft relatief veel vlees en wat minder vet.

  • Simmertaler

    Simmental

    De Simmental-runderen staan bekend om hun snelle groei in gewicht. Het zijn zogenaamde dubbeldoelrunderen: geschikt voor vlees- en melkproductie. De vacht van deze runderen is van oorsprong roodbont met wit vlekken. Maar er bestaan ook volledig zwarte Simmental-runderen. Het vlees heeft een goede vetbedekking en marmering.

  • Limousin

    Limousin

    De Limousin is een oud ras en werd oorspronkelijk als ‘werkpaard’ ingezet, vanwege zijn sterke spieren. De runderen zijn vroegrijp, eenvoudig te onderhouden en passen zich makkelijk aan verschillende klimaten aan. Limousins zijn groot: koeien 1.50 – 1.60 meter en stieren 1.70 – 1.80 meter. De runderen hebben een roodbruine vacht. Het vlees van Limousin-runderen wordt hoog aangeschreven vanwege de pure, natuurlijke vleessmaak.

  • Hereford

    Hereford

    De Hereford is een grote krachtige koe met een bruine vacht en een witte kop. Vaak hebben ze witte ‘sokjes’ aan hun poten. Ze zijn bijzonder sterk en kunnen zonder problemen de hele winter buiten blijven. Net als bij de Angus is het vlees mooi gemarmerd en hierdoor lekker mals.

  • Dexter

    Dexter

    De Dexter is van origine een Iers ras afkomstig van het zuidwesten van Ierland. Het is een kleine koe. Hij is ongeveer de helft van het formaat van een Hereford. Een tijd terug kwam de Dexter niet meer zo veel voor in Ierland maar recentelijk is hij bezig met een terugkomst.