Diervriendelijkheid

Diervriendelijkheid

Boeren in Ierland hebben een groot hart voor hun dieren. Aan dierenwelzijn wordt dan ook veel aandacht besteed. Zo wordt gezorgd voor goede voeding en gezondheid en wordt er gestreefd naar zo natuurlijk mogelijk gedrag bij het vee.

Veel ruimte
De rundveehouderij in Ierland is extensief. Dit houdt in dat het vee veel ruimte heeft om te grazen. Ierland is qua oppervlakte ongeveer tweemaal groter dan Nederland, maar telt slechts 4,1 miljoen inwoners. Ruim 65 procent van de Ierse grond is in handen van boeren. De meeste boerderijen zijn kleinschalig en bezitten veel grasland. De koeien hebben dus alle ruimte om lekker te grazen!

Bijna het hele jaar buiten
Het vee leeft in harmonie met de natuur. Het grootste deel van het jaar leven de koeien in groepen buiten op uitgestrekte landerijen. Daar grazen ze heerlijk sappig gras. Zoals het hoort: natuurlijke voeding en natuurlijk gedrag. Alleen in de winter of bij extreme weersomstandigheden staan ze op stal, met ook daar voldoende ruimte. Weidegang is goed voor het welzijn van de dieren, omdat ze zich in de wei natuurlijk kunnen gedragen. Het buitenleven maakt de koeien sterker.

Opgroeien bij moeder
Na de geboorte blijven de kalveren zes tot tien maanden bij hun moeder. In deze periode drinken ze melk bij hun moeder en eten ze gras. De mannetjes worden op vroege leeftijd gecastreerd zodat ze bij de groep kunnen. Zo blijft de kudde bijeen en wordt natuurlijk gedrag bevorderd.

Liefde van de boer
Het boerenleven speelt zich af op overzichtelijke boerenbedrijven. Er is geen sprake van massa-veeteelt. Gemiddeld hebben boeren slechts 32 koeien. Daardoor kunnen zij koeien extra aandacht en liefde geven. Neem bijvoorbeeld boer James. Hij praat tegen zijn koeien, loopt stukjes met ze op en zorgt ervoor dat zijn koeien zich altijd op zijn gemak voelen.

Vollere smaak
De combinatie van een grasdieet, volop lichaamsbeweging en liefde van de boer is niet alleen fijn voor het rundvee, het zorgt ook nog eens voor een mooie en intense vleessmaak. Vlees dat perfect past in een verantwoord consumptiepatroon. Zowel echte Bourgondiërs als mensen die bewust vlees eten zijn het beste af met vlees van runderen die een goed leven hebben gehad.