Het boerenleven

Het boerenleven

In Ierland zijn de meeste boerenbedrijven familiebedrijven. Ze zijn kleinschalig en worden vaak van generatie op generatie overgedragen. Daarbij is het grote geheim: om de beste kwaliteit te bereiken heb je aandacht en passie voor vak en dier nodig.

Gemiddeld hebben de Ieren daarom slechts 32 koeien per boerenbedrijf. Er is dus geen sprake van massa-veeteelt. Zo weten zij – als deel van een trotse traditie – een product neer te zetten van uitzonderlijk niveau. Ierse boeren houden vaak ook schapen, omdat die het gras korter grazen en zodoende gezond houden.

Dan McKenna

Al generaties lang houdt Dan’s familie koeien. Hij geniet het meest van een wandeling over zijn land langs de kust, samen met zijn hond, zoon en dochter. Als hij ziet dat zijn koeien happy zijn, is hij ook happy. Ontdek hier hoe je kunt zien of een koe ‘happy’ is.

Eamon Burke

Eamon houdt van koken. Niet te moeilijk, “het vlees is van zichzelf al lekker genoeg” zegt ie. Ontdek hier wat het ideale dieet van een Ierse koe is om tot het lekkerste vlees te komen.

James Murphy

James houdt van zijn koeien. Hij praat ertegen, loopt een stukje met ze op en heeft direct door hoe ze zich voelen. James vertelt hier graag aan de rest van de wereld waarom de kwaliteit van Iers rundvlees gewaarborgd wordt.

Veel ruimte
De rundveehouderij in Ierland is extensief. Dit houdt in dat het vee veel ruimte heeft om te grazen. Ierland is qua oppervlakte ongeveer tweemaal groter dan Nederland, maar telt slechts 4,1 miljoen inwoners. Ruim 65 procent van de Ierse grond is in handen van boeren. De meeste boerderijen zijn kleinschalig en bezitten veel grasland. De koeien hebben dus alle ruimte om lekker te grazen!