Feestelijke ossenhaas met spinazie á la crème

4 personen
60 minuten

Ingrediënten

VLEES

    • 350 g ossenhaas (één groot stuk)
    • 1 eiwit
    • 1 el mosterd
    • 1 el olijfolie
    • 225 g kant-en-klaar bladerdeeg, ontdooid

PANNENKOEKEN

    • 50 g witte bloem en wat extra voor het bestuiven
    • 2 eieren
    • 75 ml melk
    • 2 el gehakte gemengde verse kruiden, zoals kervel, dragon en bieslook

SPINAZIE Á LA CRÈME

  • 150 g spinazie, harde steeltjes verwijderd
  • 8 el slagroom

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Ingrediënten

VLEES

    • 350 g ossenhaas (één groot stuk)
    • 1 eiwit
    • 1 el mosterd
    • 1 el olijfolie
    • 225 g kant-en-klaar bladerdeeg, ontdooid

PANNENKOEKEN

    • 50 g witte bloem en wat extra voor het bestuiven
    • 2 eieren
    • 75 ml melk
    • 2 el gehakte gemengde verse kruiden, zoals kervel, dragon en bieslook

SPINAZIE Á LA CRÈME

  • 150 g spinazie, harde steeltjes verwijderd
  • 8 el slagroom

WAAROM IERS RUNDVLEES?

Steaks van Iers rundvlees zijn een cadeautje voor elk gerecht. Ierse runderen lopen het grootste deel van het jaar buiten heerlijk gras te grazen. Al dat verse gras en volop lichaamsbeweging zorgen voor mals vlees met een intense vleessmaak.

Bereidingswijze:

  1. Voor de pannenkoeken zeef je de bloem en doe met een snuf zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, breek daar de eieren in en voeg een beetje melk toe. Klop dit gelijkmatig door de bloem tot het beslag glad is. Klop de overgebleven melk erdoor om de consistentie van ongeslagen room te krijgen. Voeg de kruiden toe. Dek het af met folie en laat 20 minuten staan om het beslag te laten rusten.
  2. Verhit in een grote braadpan met een dikke bodem. Zodra de pan heet is, bestrijk je deze met wat olie. Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan en draai dit rond totdat het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan verdeeld is. Bak 1 minuut tot de buitenkant begint te krullen van de rand van de pan. Draai de pannenkoek om en bak nog 30 seconden of tot deze licht goudbruin is. Leg op een bord en dek het af met een vierkant stuk bakpapier. Herhaal dit tot je vier pannenkoeken in totaal hebt.
  3. Verhit de oven voor op 180°C. Verhit een beetje olie in een anti-aanbak braadpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Zodra de pan heet is, doe je het vlees erin en schroei het snel aan beide kanten. Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en laat compleet afkoelen. Doe het eiwit in een kom en klop er door mosterd goed door. Bestrijk de afgekoelde ossenhaas hiermee en verpak het in een enkele laag van de pannenkoeken, snijd deze bij als dat nodig is.
  4. Rol het bladerdeeg uit, ten minste 6 keer de oppervlakte van het vlees. Leg het deeg over het vlees met een overlap van 1cm, snijd het deeg bij, laat het 5 cm langer dan de ossenhaas en vouw dan de eindjes netjes over de randen om het dicht te maken. Leg de in deeg gevulde ossenhaas met de dichte rand naar beneden op een groot, bakpapier.
  5. Breek het overgebleven ei in een kleine kom en voeg peper en zout toe. Klop het met een vork en bestrijk het deeg ermee. Bak dit 20 minuten of tot het deeg omhoog komt en goudbruin van kleur is. Haal het uit de oven, leg het op een snijplank en laat het 5 minuten rusten.
  6. In de tussentijd bereid je de spinazie à la crème voor. Blancheer de spinazie in een grote pan met kokend, gezouten totdat het geslonken is, giet het dan af en laat snel schrikken onder koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier, snijd het fijn. Doe de room in een pan en laat zachtjes pruttelen tot het voor de helft ingekookt is, af en toe roeren. Roer de spinazie erdoor en laat het warm worden. Voeg peper en zout naar smaak toe. Snijd het ossenhaas en croûte in plakken en leg deze op de borden, serveer met de spinazie à la crème.

Bereidingswijze:

  1. Voor de pannenkoeken zeef je de bloem en doe met een snuf zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, breek daar de eieren in en voeg een beetje melk toe. Klop dit gelijkmatig door de bloem tot het beslag glad is. Klop de overgebleven melk erdoor om de consistentie van ongeslagen room te krijgen. Voeg de kruiden toe. Dek het af met folie en laat 20 minuten staan om het beslag te laten rusten.
  2. Verhit in een grote braadpan met een dikke bodem. Zodra de pan heet is, bestrijk je deze met wat olie. Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan en draai dit rond totdat het beslag gelijkmatig over de bodem van de pan verdeeld is. Bak 1 minuut tot de buitenkant begint te krullen van de rand van de pan. Draai de pannenkoek om en bak nog 30 seconden of tot deze licht goudbruin is. Leg op een bord en dek het af met een vierkant stuk bakpapier. Herhaal dit tot je vier pannenkoeken in totaal hebt.
  3. Verhit de oven voor op 180°C. Verhit een beetje olie in een anti-aanbak braadpan. Bestrooi het vlees met peper en zout. Zodra de pan heet is, doe je het vlees erin en schroei het snel aan beide kanten. Haal het vlees uit de pan, leg het op een bord en laat compleet afkoelen. Doe het eiwit in een kom en klop er door mosterd goed door. Bestrijk de afgekoelde ossenhaas hiermee en verpak het in een enkele laag van de pannenkoeken, snijd deze bij als dat nodig is.
  4. Rol het bladerdeeg uit, ten minste 6 keer de oppervlakte van het vlees. Leg het deeg over het vlees met een overlap van 1cm, snijd het deeg bij, laat het 5 cm langer dan de ossenhaas en vouw dan de eindjes netjes over de randen om het dicht te maken. Leg de in deeg gevulde ossenhaas met de dichte rand naar beneden op een groot, bakpapier.
  5. Breek het overgebleven ei in een kleine kom en voeg peper en zout toe. Klop het met een vork en bestrijk het deeg ermee. Bak dit 20 minuten of tot het deeg omhoog komt en goudbruin van kleur is. Haal het uit de oven, leg het op een snijplank en laat het 5 minuten rusten.
  6. In de tussentijd bereid je de spinazie à la crème voor. Blancheer de spinazie in een grote pan met kokend, gezouten totdat het geslonken is, giet het dan af en laat snel schrikken onder koud stromend water. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier, snijd het fijn. Doe de room in een pan en laat zachtjes pruttelen tot het voor de helft ingekookt is, af en toe roeren. Roer de spinazie erdoor en laat het warm worden. Voeg peper en zout naar smaak toe. Snijd het ossenhaas en croûte in plakken en leg deze op de borden, serveer met de spinazie à la crème.